Közélet

Kétszázötven literes hordóból mérik a Szeged Cuvée-t

Kétszázötven literes hordóból mérik a Szeged Cuvée-t

2010. május 12., szerda
Kétszázötven literes hordóból mérik a Szeged Cuvée-t
Az idén először tíznapos lesz a szegedi borfesztivál. Száz pavilonban mérik majd a finom nedűket, amelyeket a legkiválóbb magyar pincékből hoznak a Széchenyi térre. A Szeged Cuvée-t 250 literes hordóban házasították és a borünnep idején kóstolható. „A borfesztivál szabad helyei idén is rekord gyorsasággal elkeltek, így több mint 100 helyen kóstolhatnak majd bort a kilátogatók május 14. és 23. között” – tudtuk meg Szélpál Gábortól, a szervező Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatójától. A borászok mellett vendéglátósok, sajt-, pálinka-, lepény-, lángos- és édességárusok gondoskodnak a változatosságról. Újdonság, hogy Széchenyi téren és most először igazi szegedi bort is kóstolhatnak a vendégek Újvári Mihály standján. A 71 éves kiskundorozsmai gazda jelenleg hét hektáron termel minőségi szőlőt, borválasztékában megtalálható a cserszegi fűszeres, a rajnai rizling a kékfrankos és a zweigelt. A tíznapos borünnep alkalmából Újvári Mihály elkészítette a Szeged Cuvée-t. A házasításban 45-45 százalék cserszegi fűszeres és rajnai rizling, 9 százalék Zala gyöngye és 1 százalék ezerfürtű van. A bort - amelyet a borfesztivál előtti héten vernek csapra a szervezők - 250 literes hordóba töltötték, amire a borász Szeged címerét faragtatta. „A hazai borfesztiválok közül a leglátogatottabb a szegedi borünnep. Azért dolgozunk legtöbben borászok, hogy végre hazánkban is legyen borkultúra. A szegedi fesztivál ennek megvalósulásában jó útmutató, hiszen a Széchenyi téren igazán kiváló borokat lehet fogyasztani két héten keresztül” – mondta Somodi Sándor borász. Az elismert, borászattal negyven éve foglalkozó ásotthalmi gazda hozzátette: a Kárpát-medencében 1100 éve ismerik a szőlőtermesztés és borkészítés fortélyait, mégis az látszik Magyarországon is, mintha a csak egy-kétszáz éves múlttal rendelkező ausztrál vagy új világ borászai előttünk járnának ebben a tudományban. A XVI. Szegedi Borfesztiválon három színpadon 80 program gondoskodik a jó hangulatról, a dzsessz és a táncházak mellett idén is lesznek vetítések Szeged régmúltjából és jelenéből. Újdonság, hogy a Dugonics téri helyszín is tíz napon keresztül várja a vendégeket, ugyanis a megszokott színpadi programok mellett itt kap helyet május 20-23. között a hagyományos, magyar élelmiszereket felvonultató gasztronómiai udvar. A szomszédos Árpád térre a Cseh Napok programsorozata költözik, mely immár harmadik éve mutatja be hazánkban Csehország gasztronómiáját, kultúráját és turisztikai látványosságait. A Dugonics téren helyet kap az I. Szeged-Szabadka Gyermekszínházi Fesztivál is, mely hat napon keresztül várja produkcióival az érdeklődőket. Május 22-23. a XI. Szegedi Hídivásár hétvégéje, ahol hazai kézművesek, gólyalábasok, komédiások töltik meg a Belvárosi hidat és a Híd utcát. A Hídivásár nyitónapján nem csak a hídon érdemes nézelődni, hiszen a Tiszán a Szeged - Cambridge Regatta evezősei mérkőznek majd egymással.
Borfesztivál in Szeged
Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.