Közélet

Kényszerpályázatok vagy látszatpályázatok?

Kényszerpályázatok vagy látszatpályázatok?

2010. május 17., hétfő
Kényszerpályázatok vagy látszatpályázatok?
Régóta tudjuk, sejtjük, halljuk, hogy az állami, de még az EU-s pályázati rendszer is – amitől az országunknak épülnie, szépülnie kellene – több sebből vérzik. A szabályozások nincsenek összhangban, túlbürokratizált a rendszer, amely bizony nem egy esetben a korrupciónak is teret ad. A SZEGEDma.hu egy konkrét példára bukkant az elmúlt napokban. Egy olvasónk telefonált be szerkesztőségünkbe, hogy már nem először szeretne pályázni az Agrármarketing Centrum (AMC) által kiírt támogatásokra, de úgy érzi, hogy sok esetben látszatpályázatról vagy legalább is kényszerpályázatról van szó. Az első esetben a szegedi I. Toros és Pálinkafesztiválnál tapasztalta, hogy a benyújtott pályázatokat a rendezvény támogatására egy nappal az esemény nyitása előtt bírálják el, s hirdetik ki a győztest; magyarán, aki elnyeri a támogatást, annak elvileg egy napja van arra, hogy megszervezze a fesztivált. De egy most aktuális eseménynél még érdekesebb dolgot figyelt meg: egy kiállítás látványkonyhájának az üzemeltetésére kiírt pályázat eredményét a rendezvény után két héttel hirdetik meg, és akkor is kötnek szerződést a győztessel. Tehát itt időutazás nélkül a győztes meg sem tudná szervezni a rendezvényt. Utánajártunk az ügynek.

Nincs válasz: pályázat törölve

Az AMC május 5-én tette közzé nyílt pályázati felhívását az Újvidéki Mezőgazdasági Kiállítás látványkonyhájának üzemeltetésére. A rendezvényt május 15-22. között, a napokban tartják. A kiírás szerint a pályázatok beérkezésének határideje június 4-e, az elbírálása június 7-e, szerződéskötés június 11-e, két héttel a rendezvény után. Felkerestük a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szervezetének hivatalos oldalán megjelent pályázat kapcsolattartóját, hogy segítsen kiigazodni a különböző dátumokhoz hozzárendelhető értelmezések között. A támogatás összege 3 millió forint. „Ha van három induló, akkor mind a három üzemeltet egy-egy konyhát, és ha majd a rendezvény után kihirdetik a győztest, akkor azt az egyet kifizetik? Vagy, ami a valószínűbb – hiszen a rendezvény programjába csak egy ilyen konyha szerepel – a beérkezett pályázatok elbírálása előtt már meg kell lennie a győztesnek” – tettük fel kérdéseinket. A kapcsolattartó hölgy leszögezte, hogy a sajtónak ő nem nyilatkozhat, és Pál József igazgatóhoz irányított minket, a titkárságon azonban azt a felvilágosítást kaptuk, hogy ezekkel a kérdésekkel a jogtanácsos foglalkozik. Kérdéseinket megírtuk a jogtanácsosnak, Tarlós Mónikának, akitől a következő választ kaptuk: „Mindenek előtt tájékoztatom, hogy az Agrármarketing Centrum kizárólag a 66/2008 (V.16.) FVM rendelet alapján folyósíthat támogatásokat, mely rendelet kizárólag az utófinanszírozású támogatási formát engedélyezi. Ennek tényét a pályázati felhívás VII. pontjában külön is megjelöljük. A levelével érintett konkrét támogatási pályázati felhívással kapcsolatosan feltett kérdései időközben okafogyottá váltak, tekintettel arra, hogy a támogatási pályázati felhívást – a Vásárigazgatósággal a napokban befejeződött egyeztetéseket követően – az intézmény visszavonta.” Választ tehát nem kaptunk arra vonatkozóan, hogyan kerülhet fel az AMC oldalára egy olyan pályázati kiírás, amelynek győztese 3 millió forint támogatást kap egy konyha üzemeltetésére, de azt, hogy ki a győztes, csak a rendezvény után két héttel bírálják el, s hirdetik ki, majd akkor kötik meg vele a szerződést is. Érdeklődésünk után egyszerűen visszavonták a támogatást. Itt elolvashatja az elmentett, eredeti pályázati felhívást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.