Közélet

Elkészült Szeged új sétálóutcája

Elkészült Szeged új sétálóutcája

2010. május 14., péntek
Elkészült Szeged új sétálóutcája

Május 15-étől új sétálóutcája lesz Szegednek: a Kölcsey utca. A „Szeged városközpontjának funkcióbővítő fejlesztése” projekt keretében, a Reök-palota előtti tér után, befejeződött a Kölcsey utca teljes felújítása is. A Belváros fejlesztési programja hamarosan a Gutenberg utca rekonstrukciójával folytatódik. A Mars téren a tervek szerint haladnak a piac felújítási munkálatai - tájékoztat a Szeged Pólus Kft. sajtóközleménye.

„Szeged városközpontjának funkcióbővítő fejlesztése” projekt keretében, először a Reök-palota előtti tér készült el, pénteken pedig befejeződik a Kölcsey utca teljes felújítása. Május 15-étől már sétálóutcaként vehetik újra birtokba a szegediek a Kölcsey utcát. A díszburkolattal ellátott sétálóutcát díszfákból álló fasor és padok szegélyezik. A fejlesztés keretében megújult a közmű hálózat, és zöld fali díszkandeláberek elhelyezésével a közvilágítási hálózat is. A projekt célja a „sétáló” belváros és a kerékpáros közlekedés szerepének növelése, a kereskedelmi-vendéglátó, valamint a kulturális és társadalmi élet fellendítése. A Reök palota előtti terület városi rendezvénytérré alakult. A huszár emlékmű, szecessziós vaskerítés méltó környezetben: új térburkolattal, új zöldszigetekkel, padokkal és ivókúttal ellátott téren várja a szegedieket. A Kölcsey utca és a Reök palota előtti tér felújítását az ATV Szeged Konzorcium végezte nettó 233 millió forint értékben. A fejlesztések forgalmi változásokat is hoznak magukkal: a Fekete Sas utca a Kígyó utca felől zsákutcává válik, a parkolók ezentúl az utca páratlan oldalán helyezkednek el. A Reök palota előtti tér és a Kölcsey utca teljes hossza gyalogos és kerékpáros zóna. A Kölcsey utca a Fekete sas és a Kelemen utca felől is zsákutcaként funkcionál, gépjármű csak célforgalomként hajthat be (pl. lakosok, áruszállítás, mentő, tűzoltó, rendőrség). Az áruszállítás feltételei szintén megváltoznak, erről az érintettek levélben kapnak tájékoztatást. Általános szabályként az érintett területekre engedéllyel lehet behajtani reggel 6-9 óra között 3,5 tonna súlykorlátozással. A projekt következő eleme: a Gutenberg utca felújítása május második felében kezdődik. A Mars téri piac felújítási munkái a tervek szerint haladnak, jelenleg az új piac csarnok építése és az „U” pavilon körüli terület kialakítása folyik. A projekt ez Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.