Közélet

„Éljen május 1-je!” – nosztalgia és valóság a Ligetben + FOTÓK

„Éljen május 1-je!” – nosztalgia és valóság a Ligetben + FOTÓK

2010. május 1., szombat
„Éljen május 1-je!” – nosztalgia és valóság a Ligetben + FOTÓK
Mintha semmi sem változott volna – hangzott el nem is egy szájból a nap folyamán Újszegeden, az Erzsébet ligeti majálison. Az idősebbek talán a legvidámabb barakk május 1-jei piknikjeire gondolhattak, a fiatalabbak pedig a tavalyi s az azelőtti, na meg az azt megelőző fiesztára...

Ármustra a majálison

A játszóház, a dodzsem és a különböző pörgő-forgó csodákat szinte egység áron 600 forintért lehetett élvezni 4-6 percig. Lufit 500-1700 forint között lehetett haza vinni. A kisvonat 500 forintért vitte körbe a lurkókat. A vattacukrot 300-350 forintért árusították, a palacsintát 140-200-ért, kürtöskalácsot pedig 500-700 között. Lehetett venni kenyérlángost 600 forintért, főtt kukoricát és perecet 300-ért. A sült kolbászból 10 dekát 350-400 forint között árultak, hurkát és sült krumplit 300-ért, sima lángost 250-ért adtak. A gyrosból 700 forint volt 10 deka, míg csülökből, pulykából, csirkéből 550. A szomjunkat akár 200 forintos ásványvízzel, vagy két deci 210 forintos ásványvízzel is olthattuk. Kimért bort ihattunk 150 forintért, 4 deci kimért Soproni sört 350-ért, dobozos Ászokot 300-ért.
„Anya, kisfröccs vagy nagyfröccs?” – talán e kérdő mondat jellemezte leginkább a hangulatot a szombati majálison. Na meg az is, hogy a politikai elit ugyan úgy jelen van most is, mint a nagy felvonulások, tribünös integetések korszakában. „Minek kell kinn lennie a politikának” – tette fel a kérdést egy fiatal pár férfi tagja. Talán mert ahol a nép ott a… ott jelen kell lennie a "cirkuszt s kenyeret" elv szolgáltatóinak. S mert most demokrácia a részünk, nem felvonuláson integetünk vezetőinknek, hanem választhatunk, melyik párt sátortáborához szeretnénk közeledni.

Politika és megintcsak politika a majálison

A szocialista forrásaink szerint az idei majális szinte történelmi jelentőségű, hiszen az országgyűlési választások vereségéből okulva új irányt vett a helyi MSZP-s politika: az önkormányzati választásokra készülődvén a szocialisták igyekeznek úgy feltüntetni Botka László polgármestert, mint aki a nép között él, vele együtt jár rendezvényekre. Ennek szellemében mondott beszédet az MSZP sátránál, melyben kiemelte, hogy 2004 óta nincs az országnak önálló fejlesztési forrása, 100 befizetett forintra 86 EU-s támogatás jut. A polgármester azt hangsúlyozta, hogy szegedi szocialistaként a párt megújulásán fognak dolgozni, s azon, hogy októberben az önkormányzati választásokon újra elnyerjék a választók bizalmát. Az MSZP ingyenebédet nem osztott, viszont egy hordót csapra vert. A baloldali párt sátránál mind a három parlamenti képviselőjelölt – Botka László, Ujhelyi István, Kozma József – megjelent. A Ligetben a Jobbik és az LMP is képviseltette magát. Előbbi párt elmondta, hogy új arculattal készülnek az önkormányzati választásokra, az esélyekről bővebben csak a Fidesz önkormányzatokat érintő törvényjavaslata után tudnak mondani. A Jobbik babgulyással látta vendégül szimpatizánsait A Fidesz sátránál közel 1000 szimpatizáns fordult meg, akik ingyen kaphattak fröccsöt, s 300 adag gulyást is szétosztottak közöttük délben.

Ugyan az, mint tavaly…

De a majális nem csak a politikáról szólt, sőt. Többen, emlékeiket idézve jegyezték meg: semmi sem változott. Sör és virsli. „Én fogok dobolni” – mondta egy fedél nélküli ember, mikor arról érdeklődtünk, mit csinál majd délután. Szerinte a mostani majális jobb, mint a tavalyi, bár az azt megelőző sem volt rossz – teszi hozzá. És e sorok írójának is olybá tűnik, hogy igazából belinkelhetné ide a tavalyi cikkét is egy új dátumot írva a dolgozat alá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.