Közélet

Véderdő vagy lakópark? – botrányba torkollt a lakossági fórum

Véderdő vagy lakópark? – botrányba torkollt a lakossági fórum

2010. április 8., csütörtök
Véderdő vagy lakópark? – botrányba torkollt a lakossági fórum
Igencsak kicsinek bizonyult ezen az estén a kecskéstelepi művelődési ház nagyterme, ahol közel 350 ember gyűlt össze egy lakossági fórumon, melyet – állítása szerint – a terület önkormányzati képviselője, Bartáné Tóth Mária (Szabad Város Egyesület-MSZP) „hívott össze”. Kecskéstelepen, a Karikás Frigyes utcai kiserdőt hihetetlen gyorsasággal, még március 31-e előtt, az erdőtörvény által megszabott művelési határidő előtt kivágták. A felháborodást az is tetézte, hogy a múlt héten a lakosok postaládáiban egy aláírás nélküli „meghívó” került, melyen az április 7-re lakossági fórumra hívják meg a kecskési lakosokat a „roma betelepítés Kecskésre” témakörben. Ezt követően, április 2-i keltezéssel kézbesítette a városi önkormányzat Nagy Sándor alpolgármester aláírásával ellátott, nagyméretű, fényes papírra nyomott, színes, térképes kiadványát, melyben a vitatott terület tulajdonjogát és építészeti besorolását taglalták igen nagy részletességgel, azonban ezen a szórólapon semmiféle dátum, illetve lakossági fórumra való invitálás nem szerepelt.

Erdő, ami 23 éve építési terület

Ilyen előzmények után a művelődési ház zsúfolásig megtelt termében Bartáné Tóth Mária önkormányzati képviselő, Szabóné Fehér Éva városi főépítész, a Dél-alföldi Erdészeti Zrt. munkatársa, valamint egy jegyzőkönyvvezető társaságában nyitotta meg a fórumot. A képviselő asszony és a főépítész asszony ismertették a hányatott sorsú terület építészeti besorolását és tulajdonviszonyait egészen 1987-ig visszamenőleg. Ezek szerint már 1987-től „lakóterületi” besorolása volt a településrésznek, elmondásuk szerint az sohasem volt az önkormányzat tulajdona, azon rendelkezési joggal sem az önkormányzat, sem pedig az erdőgazdálkodás nem bírt, illetve a „kiserdő” sohasem volt úgynevezett véderdő besorolású erdő, sőt még erdőnek sem minősült. Ennek némileg ellentmond, hogy a törvényi szabályozás az ötezer négyzetméternél nagyobb, adott sűrűségű, adott törzsméretű fával borított talajt automatikusan erdőnek minősíti, illetve az 1992-ben a lakóknak kiküldött határozat, mely egyértelműen „véderdő”-nek nevezte a területet. Sőt 2010. március végén még a DALERD Erdészeti Zrt. fejlécével, aláírásával ellátott levelet is kaptak a környékbeliek, melyben figyelmeztették őket, hogy a területen faritkítási munkálatok kezdődnek el, holott az erdőt négy éve két – ingatlanügyeiről is ismert – magánszemély vette meg az erdőgazdaságtól.

Botrányos fórum

A kecskési lakosok többször is hangoztatták az este folyamán, hogy egyrészről nem Bartáné meghívására jöttek ide, hanem a névtelen szórólapon szereplőket kívánják tisztázni. A hozzászólók nevét és lakcímét egy jegyzőkönyvben is rögzítették, de az indulatoktól és heves bekiabálásoktól sem mentes fórum több hozzászólója mégis élesen kritizálta a terület önkormányzati képviselőjének munkáját, hozzá nem értését. Az egyik lakó egyenesen a „legkártékonyabb képviselőnek” nevezte Bartánét, mely kijelentését hatalmas taps követett. A botrányba fulladt lakossági fórumot a képviselő asszony berekesztette, a mikrofont kikapcsoltatta, az addig vezetett – hitelesnek nevezett – jegyzőkönyvet többszöri kérésre sem volt hajlandó bemutatni a résztvevőknek. Az indulatokat az válthatta ki, hogy a vitatott kiserdő sorsáról érdemi információt sem a képviselőnő, sem a főépítésznő nem tudott nyújtani, a feltett konkrét kérdésekre választ nem adtak. Nehezményezték a lakók, hogy a fórumot nem ő és nem a fakivágás előtt hívta össze. „Ön most kit képvisel, képviselő asszony?” – kérdezte meg az egyik lakos. „Az önkormányzatot vagy a lakosságot?” „A Jobbik minden demokratikus eszközzel, ha kell demonstrációval is, támogatja az erdősávért aggódókat” – mondta el portálunknak Tóth Péter, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje, aki a lakosok meghívására vett részt a fórumon. Gratulált a kecskésieknek, hogy kiállnak az erdőért. Elmondta, hogy véleménye szerint az önkormányzatnak lenne módja – mint tette azt az Etelka sori garázsoknál is –, hogy éljen a visszavásárlás jogával. Szintén a kecskésiek meghívására érkezett meg a rendezvény végére Nógrádi Zoltán, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője. „Kérem a környékbelieket, hogy figyeljenek oda a további eseményekre, és azonnal jelezzék, ha gyanús fakivágásokat, további terület átminősítéseket tapasztalnának” – mondta el a SZEGEDma.hu-nak az országgyűlési képviselő. „Nem szabad engedni, hogy további erdőterületek szűnjenek meg, hiszen ezek a fák védik a házakat a portól és a vasút zajától, és ezek a fák szolgáltatnak friss levegőt Szegednek is, ezért minden lehetséges eszközzel a jövőben is segíteni szeretném az itt lakókat érdekeik megvédésében."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.