Közélet

Választás 2010: a 2. forduló országos eredményei

Választás 2010: a 2. forduló országos eredményei

2010. április 25., vasárnap
Választás 2010: a 2. forduló országos eredményei

Megvan a Fidesz kétharmada. Fidesz: 263, MSZP: 59, Jobbik: 47, LMP: 16, független: 1 Országos eredmények, érdekességek, hírek, nyilatkozatok folyamatosan frissítve

21.30

LMP: Konstruktív, de határozott ellenzéki szerepre készülnek. Nem akarnak részt venni a kormány-ellenzék közti csatákban, hanem új politikai hangot szeretnének képviselni az Országgyűlésben. A kétharmados támogatás nagy lehetőség a Fidesznek arra, hogy a kormány önmérséklettel visszapótolja a választók elmúlt években elveszett bizalmát - mondta el Schiffer András, a párt listavezetője. Az LMP beterjeszti a kampány során már megelőlegezett javaslatait és várja ezekhez a kormány és az ellenzék támogatását.

21.20

A Jobbik kész a fontos ügyekben együttműködni a kormánnyal - mondta el Vona Gábor. A pártvezető kérte, hogy az emberek kövessék figyelemmel képviselőik munkáját és következetességüket. Ígéretet tett arra, hogy ha a kormány nem tartja be vállalásait, azon lesznek, hogy rákényszerítsék a Fideszt ezekre a cselekvésekre. Az elemzők szerint a 47 fős Jobbik-frakció nem lesz képes köztársasági elnököt sem jelölni, mivel ahhoz 50 aláírás kell.

21.10

Szanyi mintegy 500 szavazattal vezet, de az ő körzetében csütörtökig várni kell az eredményre, mivel a külföldi szavazatokat is ebben a választókerületben leadottakkal együtt fogják beszámolni.

21.05

Sólyom László: "Minél hamarabb kezdődjön meg a munka!" "Az ország érdeke, hogy a lehető leghamarabb megalakuljon az új kormány."

20.55

Orbán Viktor: 68 százalék! "Ma forradalom történt a szavazófülkékben!" "Köszönet azoknak, akik 8 éven keresztül kitartottak melletünk. A csúcsra Magyarország ért fel, de ezek az emberek vitték fel és tűzték ki a csúcsra a zászlót." "Európában elszoktak attól, hogy ilyen széles támogatottságot szerezzen egy párt." "A magyarok ma megbuktatták a hatalmukkal visszaélő oligarchák rendszerét és helyette a nemzeti együttműködés rendszerét alapították meg." "Minden magyar büszke lehet erre a sikerre." "Magyarországot közösen újjá fogjuk építeni, egymást fogjuk biztatni és az új célokért együtt fogunk dolgozni. Mától a magyar emberek érdeke az első." "Természetesen a nemzeti együttműködés részesei a határon túl élő magyarok is." "A magáncélokat és érdekeket szolgáló politika napjai leáldoztak és nem hagyjuk, hogy még egyszer visszatérjenek." "A győztesnek feladata van: romeltakarítás, a felelősség megállapítása és újjáépítés." "Győzelemre visszük a magyarok álmát."

20.40

MSZP-sajtótájékoztató: felajánlotta lemondását Lendvai Ildikó és a pártvezetés. Mesterházy Attila örül a két szocialista egyéni győztesnek és a szélsőségek elleni összefogásra szólította fel a demokratikus erőket. Bízik benne, hogy a Fidesz megkérdezi az ellenzéket is a fontos kérdésekben és kemény fellépést ígért a "nemzet érdekének ellentmondó" döntések esetén.

20.20

A mandiner.hu beszámolója alapján a Jobbik eredményváró helyszínén, az Európa Kongresszusi Központ előtt nyolc szimpatizáns álldogált este 8-kor, majd mivel nem engedték be őket az épületbe, öten hazamentek. “Azt mondták nekünk, hogy bemehetünk, de végül nem engedtek be. Zártkörű rendezvény, pedig korábban eddig erről nem volt szó” - mondta távozóban egyikük.

20.15

A Figyelő oldalán a leadott szavazatok 56,76 százaléka alapján a Fidesz-KDNP 263 helyet szerez meg az Országgyűlésben. A képviselői helyek megoszlását így becsülték az elemzők: FIDESZ-KDNP 263, MSZP 58, Jobbik 48, LMP: 16, független: 1

20.09

Megvan a Fidesz kétharmada - jelentette be Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a Vörösmarty téren. A teljes részvételi arány 46 százalék volt.

20.03

Az egyik nagy szocialista reménységként kezelt Mezőkovácsházán a búzaégetésről is elhíresült Karsai József nagyon kikapott: 28 százalékon áll Simonka György mögött (57,46) 98 százalékos feldolgozottság mellett.

19.58

A szavazás mindenhol érvényes. Újlipótvárosban még nyerhet egy egyéni helyet az MSZP: Szanyi Tibor 47, Szalay Péter (Fidesz) 44 százalékon áll 42 százalékos feldolgozottság mellett.

19.53

Hiller Istvánt több mint 20 százalékkal verte meg Földesi Gyula (86 százalékos feldolgozottság). Újpesten Wintermantel Zsolt (FIDESZ-KDNP) 54,42%, Kiss Péter (MSZP) 37,57%, Szegedi Csanád (Jobbik) 8,01%.

19.50

A szavazatok több mint felének összeszámolásánál egyszínű narancssárgává változott az ország térképe, csak a edelényi és Budapest 13. kerületi eredmény tér el ettől.

19.45

A Jobbik feljelentést tett a 2. fordulóban tapasztalt visszaélések miatt. Példaként az északkelet-magyarországi Farkaslyuk és Tiszavasvári körzeteket említették, ahol "egyes pártok" kisbusszal vitték a cigányokat szavazni. A jobbikos aktivistáik ezt rögzítették kamerával.

19.35

Terézvárosban 40%-os feldolgozottság mellett a Illés Zoltán (FIDESZ-KDNP) 62,94% után a 2. helyen az LMP-s Kaszics Bálint áll (37,06%)

19.33

9 %-os feldolgozottság mellett Edelényben Molnár Oszkár vezet, méghozzá majdnem 10 százalékkal a fideszes Daher Pierre előtt. Budepest 13. kerületében, a 20. számú választókerületben a szocialista Tóth József jelentős előnnyel áll Spaller Endre fideszes jelölt előtt. Az ország összes többi választókerületében a Fidesz-KDNP jelöltje áll az élen.

19.30

Alacsony az országos részvételi arány, a szavazásra jogosultak alig több mint 40 százaléka vett részt a választáson.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.