Közélet

Megyei közgyűlés: új néven a szocialista frakció

Megyei közgyűlés: új néven a szocialista frakció

2010. április 29., csütörtök
Megyei közgyűlés: új néven a szocialista frakció
Módosították a Csongrád Megyei Önkormányzat költségvetését, elfogadtak több beszámolót, továbbá pályázatok támogatásáról is döntöttek a csütörtökön tartott rendes ülésen, az MSZP-SZDSZ frakció pedig nevet változtatott. A szokásosnál kevesebb vitával zajlott le az április 29-i rendes ülés. Ahogy portálunk már beszámolt róla, az ülés elején vehették át a megyei fenntartású középfokú oktatási intézményeket képviselő diákok azokat a zászlókat, melyeket ajándékként kaptak ballagásukra a végzősök. Gratuláltak a megválasztott és listáról bejutott országgyűlési képviselőknek a megyei közgyűlés ülésén. Megköszönte Kovalcsik Andrea főjegyzőnek és köztisztviselőknek a választások két fordulója alatt végzett munkájukat Martonosi György fideszes megyei képviselő napirend előtti felszólalásában. „A választások alkalmával a választópolgárok ítéletet mondtak az előző kormány tevékenységéről. A most leköszönő képviselők Csongrád megye érdekében, az itteni településekért végezték tevékenységüket. Habár egy adott pillanatban ellenfelek lehetünk, de ellenségek soha” – hangsúlyozta Martonosi. Simicz József (MSZP) is gratulált a megválasztott országgyűlési képviselőknek, majd bejelentette, hogy a megyei közgyűlés 2007-ben alakult MSZP-SZDSZ frakciója nevet változtat, a jövőben MSZP-frakció néven dolgoznak tovább, amit Kozma József vezet. A megye által fenntartott iskolákat érintő beruházásokról, újításokról is döntöttek a képviselők. A Szemünk Fénye Programhoz kapcsolódva négy intézményben korszerűsítik a világítási rendszert, a csongrádi Batsányi János Gimnáziumban pedig kísérleti jelleggel magasabb óraszámban tartják majd a testnevelési órákat. Az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézetének beszámolóját követően Marosvári Attila javaslatát támogatták a képviselők, hogy a megye által fenntartott középiskoláknál szigorítsák a dohányzást. Magyar Anna (Fidesz) elnök szerint ez illeszkedik is a meghirdetett Egészség és Sport Évéhez.

A kórház lett a vita győztese

Kisebb vita a szentesi kórház kérésével kapcsolatban alakult ki az ülésen. Az intézmény kardiológiai ultrahangkészülék beszerzését tervezi, az előterjesztésben ennek összegeként 25 millió forint szerepelt, melyből húszat állna a megye, ám Baráth Lajos igazgató később megtudta, hogy a megfelelő berendezés 35 millióba kerül. Magyar Anna elnök az eredeti javaslathoz ragaszkodott volna, és arra kérte a képviselőket, adjanak neki felhatalmazást arra, hogy a hivatal vizsgálata után dönthessen a magasabb összegről. Vidovicsné Szabó Tünde (Fidesz) a kórházigazgató kérést tartotta támogatandónak, hangsúlyozva, hogy létfontosságú egy ilyen eszköz. Nógrádi Zoltán (Fidesz) felhívta a figyelmet arra, hogy kardiológiai osztályokat zárnak be szakorvos hiányában, ami veszélyezteti az ellátást, ezért is támogatja, hogy a szentesi kórház kapja meg a kért összeget. Az ellenzéki Szűcs Lajos pedig elmondta, hogy más esetekben ennél gyorsabban is döntöttek már pénzekről, a rászorulóknak pedig nincs idejük. Szirbik Imre, Szentes MSZP-s polgármestere úgy fogalmazott, hogy nincs értelme a számcsatának, a szentesi önkormányzat, ha szükséges, természetesen támogatja az eszközbeszerzést. A közgyűlés végül a megemelt összeggel támogatta az előterjesztést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.