Közélet

Légikatasztrófa: "most mindannyian lengyelek vagyunk"

Légikatasztrófa: "most mindannyian lengyelek vagyunk"

2010. április 10., szombat
Légikatasztrófa: "most mindannyian lengyelek vagyunk"

Több százan jelentek meg szombat szombat este az oroszországi légikatasztrófa áldozatai, köztük a lengyel államfő, Lech Kaczynski emléke előtt is tisztelegve, a budai Bem József-szobornál. A megemlékezésen jelen voltak a politikai élet vezető személyiségei, a rövid megemlékezésen pedig elhangzott egy imádság és a lengyel himnusz is – közölte a HírTV helyszíni tudósítója.

Többen is énekelték a lengyel himnuszt, amelyet az áldozatok neveinek felsorolása követett. A körülbelül este negyed 9-kor véget érő megemlékezésen mindenki hitetlenkedve állt a tragédia ténye előtt – jelentette az MNO tudósítója. A kis emelvényről elhangzott: „most mindannyian lengyelek vagyunk”. A budapesti lengyel nagykövetségen elsőként a magyar köztársasági elnök nyilvánított részvétet.

Sólyom László

megemlékező bejegyzést írt a gyászkönyvbe. A külképviselet előtt félárbocra eresztették Lengyelország és az Európai Unió zászlaját, a helyszínre folyamatosan érkeztek a mécseseket és virágokat elhelyező gyászolók. Lengyelországban egyhetes gyászt rendeltek el a tragédia miatt. Varsóban az elnöki rezidencián félárbocra engedték a nemzeti zászlót, az épületnél több száz fős tömeg jelent meg, akik imával, gyertyával és virágokkal gyászolják

Kaczynskit

. Az elhunyt államfő feladatait a parlament elnöke veszi át, a lengyel kormányszóvivő szerint két és fél hónapon belül elnökválasztást kell tartani, ezért előrehozzák az egyébként ősszel esedékes szavazást. Lech Kaczynski és küldöttsége a katyini szovjet mészárlás helyszínére tartott egy megemlékezésre, a gépen utazott az 1940-es vérengzés áldozatainak több hozzátartozója is. A gép a ködben háromszor is megpróbált leszállni, mielőtt pár száz méterre a repülőtértől lezuhant. Az orosz légügyi hatóságok szerint a Tu-154-es pilótái nem követték a légiirányítók utasításait, akik más repülőtérre irányították a gépet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.