Közélet

Egy éven belül újra megnyílhat a röszkei határátkelő

Egy éven belül újra megnyílhat a röszkei határátkelő

2010. március 30., kedd
Egy éven belül újra megnyílhat a röszkei határátkelő

Egy éven belül újra megnyílhat a régi röszkei átkelő a magyar-szerb határon - jelentette be Balázs Péter külügyminiszter kedden Budapesten, azt követően, hogy tárgyalt szerb és horvát partnerével.

"Mióta vízummentesen jöhetnek a szerbiai állampolgárok Magyarországra, azóta megnőtt az igény, hogy még több ponton lehessen átlépni a magyar határt, és ezzel együtt a schengeni határt" - hangsúlyozta a sajtótájékoztatón

Balázs Péter

. A régi határátkelőt akár már egy éven belül megnyithatják. Az útleveleket a tervek szerint együtt, a magyar oldalon ellenőrzik majd. A határátkelő újbóli megnyitásához uniós forrásokat is szeretnének felhasználni - tette hozzá.

Gémesi Ferenc

, a Miniszterelnöki Hivatal nemzetpolitikai szakállamtitkára egy héttel ezelőtt az MTI-nek beszélt arról, hogy a régi röszkei átkelő újbóli megnyitása mellett alkalmassá kívánják tenni a bácsalmási határátkelőt a nemzetközi személyforgalom, illetve a hercegszántóit a nemzetközi áruforgalom fogadására. A keddi megbeszélésen tárgyaltak a Duna-stratégiáról. Szó volt az egyebek mellett az Olaszországot Ukrajnával összekötő 5-ös számú, valamint a többi között Ausztriát Görögországgal összekapcsoló 10-es számú páneurópai közlekedési folyosó fejlesztéséről is - mondta Balázs Péter a megbeszélés után. A külügyminiszterek tárgyaltak arról is, hogy a tervek szerint felújítják majd a Rijeka-Constanta vasútvonalat, a projekten közösen dolgozik Horvátország, Magyarország, Szerbia és Románia. Balázs Péter kiemelte: Magyarország, Horvátország és Szerbia ország közös törekvése, hogy a teljes nyugat-balkáni térség euroatlanti integrációja megtörténjen.

Gordan Jandrokovic

horvát külügyminiszter a találkozó után kiemelte: EU-csatlakozása után Horvátország mindegyik nyugat-balkáni államot támogatja majd az euroatlanti integrációban. Országa 2010-ben befejezheti a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval - tette hozzá. Vuk Jeremic szerb külügyminiszter szerint Magyarország eddig még soha nem támogatta olyan hatékonyan a szerb euroatlanti integrációt, mint az elmúlt időszakban. A szerb diplomácia vezetője szólt arról is, hogy a következő hónapban a három ország köztársasági elnöke is találkozik. A külügyminiszterek az után álltak a nyilvánosság elé, hogy hétfőn és kedden magyar-horvát-szerb-görög külügyminiszteri találkozót tartottak Budapesten.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.