Közélet

Az MSZP tönkretette a munka becsületét + HANG

Az MSZP tönkretette a munka becsületét + HANG

2010. március 30., kedd
Az MSZP tönkretette a munka becsületét + HANG
Van kiút a szociális válságból – vallják a Fidesz-KDNP politikusai annak ellenére is, hogy a dél-alföldi régió munkanélküliségi rátája immár az országos átlag fölött van a legfrissebb adatok szerint. A Fidesz-KDNP népjóléti kabinetjét vezető Soltész Miklós Szegeden arról beszélt, hogy az MSZP és az SZDSZ tönkretette a munka becsületét, amit helyre kell állítani.

„Az országos átlag fölött van immár a foglalkoztatási hiánymutatószám, vagyis a munkanélküliek száma a dél-alföldi régióban és ezen belül Szegeden is” – jelentette ki

Bodó Imre

keddi sajtótájékoztatóján. Országosan ez jelenleg 11,4%, e fölött van néhány százalékponttal Szegeden. A Csongrád megye 1-es egyéni választókerületének Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelöltje elmondta, a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ munkatársa arról tájékoztatta, hogy ezt az arányszámot kettővel nyugodtan meg lehet szorozni, hiszen a ténylegesen munkanélkülieknek a fele regisztrál a központban. „Szegednek a nyomora, hogy a foglalkoztatás terén nem az történt, amit

Botka László

és

Ujhelyi István

megígért. Nemhogy csökkent volna, hanem az országos átlag fölé emelkedett a munkanélküliek aránya” – fogalmazott Bodó. A fogyatékkal élők foglalkoztatási adatai pedig egyszerűen tragikusak.

Kósa Ádám

, a Fidesz európai parlamenti képviselője jeltolmács közreműködésével elmondta, hogy míg a legfrissebb országos adat 11,4%, a fogyatékkal élő emberek esetében 10%. Ez azonban nem a munkanélküliek aránya, hanem a foglalkoztatottaké, vagyis 90%-uk munkanélküli, míg az uniós átlag 40%. A dél-alföldi régióban még ennél is rosszabbak az arányok. Az elmúlt 8 év során a fogyatékkal élő emberek foglalkoztatása terén rövid távú érdekek érvényesültek Kósa Ádám szerint. Spórolni akart ugyanis itt is a kormány, folyamatosan elvonták a támogatásokat, csak az elmúlt egy évben 10 milliárd forintot vontak el a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásától és munkahelyteremtésétől. Kósa Ádám úgy véli, hogy ez a rövid távú spórolás Magyarországnak hosszú távon sokkal többe kerül, elég, ha a szociális ellátó-hálózatba bekerülő emberek ellátására gondolunk. Az EP-képviselő úgy véli, hogy négy év alatt látványos eredményeket lehetne elérni hazánkban is ezen a téren. 10-15% növekedéshez azonban mindenképpen együttműködésre van szükség a kormány, a munkaadók, önkormányzatok, a társadalom és a fogyatékkal élő emberek között.

Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP népjóléti kabinetjének vezetője a gazdaság rendbetételének fontosságáról, valamint a munkahelyteremtésről szólt a sajtótájékoztatón. „Egyik legfontosabb feladatunk lesz, ha megkapjuk a választók felhatalmazását, hogy a magyar termékeken keresztül erősítsük a magyar gazdaságot” – hangsúlyozta. Soltész szerint mindaddig amíg egy ország vezetése, például a Volán busztendernél kiszorítja a székesfehérvári és győri gyárak termékeit, addig ezzel a lépéssel emberek munkahelyét veszélyezteti. „Ha Szeged egyik híres értékét, a szegedi paprikát ki lehet szorítani a piacról sokszor kétes eredetű áruval, akkor tönkretesszük a termelőket és a termék jó hírét” – hangsúlyozta. Soltész Miklós szólt a szociális helyzetről is. Szerinte a segélyezés mértéke nem érheti el a minimálbér, vagy annak közelében dolgozók támogatását. „A szocialisták a szabaddemokratákkal közösen tönkretették a munka becsületét. Azokat az embereket, akik munkába jártak kevés bérért, egyszerűen lenézték, így tízezrek rendezkedtek be a kényelmesebb életmódra és éltek segélyekből” – fogalmazott. A fogyatékkal élők és a megváltozott munkaképességűek érdekében is terveznek lépéseket kormányra kerülésük esetén. A Fidesz-KDNP programjából Soltész Miklós a közbeszerzési törvény módosítását emelte ki. „Igenis ezen a területen is nagyobb arányban kell, hogy piacra jussanak a megváltozott munkaképességűek által előállított termékek” – hangsúlyozta a Fidesz-KDNP népjóléti kabinetjének vezetője.
Hallgassa meg a Rádió88 Bodó Imre országgyűlési képviselőjelölttel készített hanganyagát!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.