Közélet

Orbán: a nemzeti ügyek kormányára van szükség

Orbán: a nemzeti ügyek kormányára van szükség

2010. február 5., péntek
Orbán: a nemzeti ügyek kormányára van szükség
Magyarországot újjá kell építeni, meg kell szüntetni az öncélú, oligarchikus kormányzást, a bankoknak pedig újra azzal kell foglalkozniuk, ami a dolguk: betéteket gyűjteni és vállalkozásokat hitelezni – hangzott el Orbán Viktor, a Fidesz miniszterelnök-jelöltjének országértékelő beszédében péntek délután.

A Millenáris Park Teátrumában telt ház előtt a 2010-es választások legesélyesebb pártjának elnöke először a változás szükségességéről beszélt. Véleménye szerint a magyaroknak elegük lett a gyenge kormányzásból. Igény van az erős vezetésre. Az elnök kiemelte, hogy 2009-ben új világ született, le kellett számolnunk azzal az illúzióval, hogy a trükkök százaival felfújt lufik nem pukkannak ki. Kiderült, hogy a piacgazdaság megújulásához szükség van „erkölcsi abroncsra”. A neoliberális illúziókkal nekünk is le kell számolni, erős nemzetre és erős nemzetgazdaságra lesz szükségünk – tette hozzá.

Rehabilitálni a termelést

Orbán

úgy véli, hogy a józan ész a kapocs a magyar emberek között, a valóság iránti közös érzék. Ha egy közösségben nagy a baj, ez a legbiztosabb iránytű. A józan ész elleni első támadás az volt, mikor a baloldal milliárdosokat választott, s nevezte ki őket a szocialista elitnek, akik csak az azonnali profit számít, az egyéni boldogulás, gazdagodás. Van olyan ösvény, ahol visszatalál az emberekhez a politika. Az a kérdés, hogy az emberek hogyan akarják leélni az életüket. Az, ami „összeköt minket a nemzetben, sokkal több, mint ami elválaszt” – fűzte hozzá. Az első ilyen összekötő kapocs a munka, a másik az otthon iránti közös vágy, a család a harmadik, a természetes igény az egészségre a negyedik, a rendre való igény pedig az ötödik közös értékünk. A politika tehát akkor találhat vissza az emberekhez, ha ezeket az alapvető értékeket tesszük meg a kormányzat alapjául – így a pártelnök. „Mert eddig magánérdekek, magáncélok mentén kormányoztak. Most közös célok, közös ügyek kellenek” – folytatta Orbán, kiemelve, hogy Magyarországot újjá kell építeni, az építkezést pedig a gazdasággal kell kezdenünk. Tudnunk kell, hogy nem létezik jóléti piac szabad kereskedelem, áruforgalom nélkül, de tudni kell azt is, hogy ez csak eszköz. Rehabilitálni kell a termelést, a vállalkozókkal szemben nem kaphatnak előnyt a spekulánsok, ahogy eddig. A miniszterelnök szerint a bankok nem végezték a dolgukat, nem egy-egy vállalkozást hiteleztek, hanem papírokkal kereskedtek. A banknak betéteket kell gyűjtenie és hitelezni a vállalkozásoknak, cégeknek.

Egymillió munkahelyet

A gazdasági válság kezelésének egyetlen módja a gazdasági növekedés beindítása, szinte minden áron. A következő tíz évben egymillió munkahelyet kell teremteni. Ehhez meg kell védeni a magyar árukat, terméket, földet, vízkészletet. Ugyanúgy meg kell védeni magunkat, mint más országok. Támogatni kell a magyar kis- és középvállalkozásokat. Nemzeti üggyé kel tenni a munkahelyteremtést – fogalmazott Orbán Viktor. Rendezni kell a háziorvosok és kórházak helyzetét is. Több orvosra és több ápolóra van szükség. Nem fordulhat elő, hogy a sérült emberek ne kaphassanak orvosi ellátást. Itt az idő, hogy megmentsük az egészségügyet. Közös és nagy cél a közbiztonság helyreállítása, hiszen senki sem akar félelemben élni. Száműznünk kell a félelmet az utcáról. A bűnözőket törvény elé kell állítani, és felelősségre kell vonni. Itt az idő, hogy újra rend legyen Magyarországon és ehhez helyre kell állítani a közbiztonságot. De nemzeti ügy a szociális biztonság helyreállítása is, amely ellengethetetlenül szükséges a mindennapi élethez. Minden egyes születendő gyermek erőforrás, befektetés a nemzetgazdaság számára. Mindenkinek saját érdeke, hogy amikor gondoskodásra szorul, legyen, aki gondoskodik róla.

A nemzeti ügyek kormánya

Magyarország következő kormányának a nemzeti ügyek kormányának kell lennie. Bár a szocialisták térdre rogyasztották az országot, de az nem omlott össze. Az emberek kibírták és ez megfelelő alap, hogy a jövőben ne csak kibírjuk, hanem sikeresek is legyünk. A nemzeti ügyek kormányának mindig a jövő felé kell fordulnia. Mély változás szükséges, melyhez a józan ész politikája vezet. A szélsőségek nem elég erősek ahhoz, hogy változást hozzanak. Őket támogatni eltékozolt erőfeszítést jelent. Orbán szerint csak az áprilisi „felmérésre” hagyatkozhatunk, a különféle felmérések helyett. „Magyarország sokkal jobb kormányt érdemel, amely meghallja az emberek hangját. Magyarországnak joga olyan kormányra amely megadja a tiszteletet a polgárainak. Magyarországnak erős kormányra van szüksége, amely feledteti a Gyurcsány-kormány politikáját” – mondta Orbán Viktor hozzátéve, hogy ő és pártja készen áll egy erős, felelős és cselekvőképes kormány felállítására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.