Közélet

Megakadályozott ámokfutás - A kutató szerint komplex ifjúságpolitikára van szükség

Megakadályozott ámokfutás - A kutató szerint komplex ifjúságpolitikára van szükség

2010. február 12., péntek
Megakadályozott ámokfutás - A kutató szerint komplex ifjúságpolitikára van szükség

A magyar társadalom válaszút előtt áll: vagy lesz ifjúságpolitika, vagy nem, köztes megoldás nincs - fejtette ki a Budapesten megakadályozott ámokfutás kapcsán Jancsák Csaba ifjúságkutató, a Szegedi Tudományegyetem oktatója pénteken az MTI-nek.

Az olyan eseményeket, mint a tavaly novemberi pécsi lövöldözés vagy a fővárosban most megakadályozott ámokfutás, nem lehet pusztán bűnügyi, egészségügyi vagy szociális kérdésként kezelni. A jelenségek mögötti problémák megoldásához valódi ifjúságpolitikára van szükség - vélekedett a kutató. Ehhez azonban az ifjúsági színtér valamennyi szereplőjének, a szülőknek, a pedagógusoknak, a segítő szakmákban dolgozóknak és maguknak a fiataloknak is össze kell fogniuk - hangsúlyozta

Jancsák Csaba

, hozzátéve, hogy a felnőtt társadalom problémákon keresztül szembesül a fiatalok világával, ahelyett hogy erőforrásként tekintene az ifjúságra. A pécsi vagy a budapesti eset tanulsága, hogy a magyar társadalom lelki állapota rendkívül rossz, kiveszett belőle a "horizontális szolidaritás", az egymásra odafigyelés képessége. Hosszú évekbe telhet, amíg ez újra kialakul, és az ember, ha szomorúnak látja az ismerősét, megkérdezi, valami baj van-e, tud-e segíteni - mondta az ifjúságkutató.

Bodnár Zsolt

, a BRFK bűnügyi igazgatója pénteken hozta nyilvánosságra, hogy a rendőrség elfogott egy budapesti egyetemistát, aki sportlövőként egy 9 milliméteres Parabellum típusú fegyver tulajdonosa volt. A 22 éves fiatal azt tervezte, hogy egy fővárosi bevásárlóközpontban vagy saját egyetemén válogatás nélkül huszonkét embert megöl, és erre a "mészárlásra" már tudatosan, több mint másfél éve készült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.