Közélet

Borvendég Béla: Zöld út a telekspekulációnak?

Borvendég Béla: Zöld út a telekspekulációnak?

2010. február 19., péntek
Borvendég Béla: Zöld út a telekspekulációnak?

Mint arról korábban már írtunk, Szeged város közgyűlése ma dönt az újszegedi városmag-fejlesztés tervezetéről. Ennek keretében a Tisza Park Bevásárlóközpontnak a szívében egy 64 méter magas, 20 emeletes toronyházat tervez a magántulajdonos, a Spar üzletet is felhúzó Tisza Park Bevásárlóközpont Kft. Az ügyben Borvendég Béla, a város Kossuth-díjas építészének véleménye is eljutott szerkesztőségünkhöz.

Borvendég Béla

az alábbiak szerint vélekedik a baloldali városvezetés előterjesztéséről. 1./ Új bevásárlóközpontra csak akkor van szükség, ha ez nem csökkenti a hagyományos belváros közösségi és kereskedelmi vonzását. 2./ Újszegednek tényleges központra, bárki által szabadon használható közösségi térre van szüksége. (Nyitott és zárt közösségi terek, sportpályák, park, játszóterek, stb.) 3./ Teljes területet kettészelő, emelt szintű vasúti pálya felesleges, és megépítése környezeti szempontból is káros lenne. A gyors villamos a realitásokkal szembesítve egyelőre vérszegény blöff. 4./ A jelzett épület telepítése és engedélyezése csak az egész terület és környezetének szerkezeti és városfejlesztési koncepciójának részeként tárgyalható, amiből egyes részeket kiragadni annyi, mint zöld utat adni a telekspekulációnak Számolni kell ugyanis azzal, hogy a figyelembe veendő legalább 15-20 év távlatában az igények és ezek kölcsönhatása változni fog. 5./ A feladat hordereje, összetettsége, kényessége feltétlenül indokolja építészeti-urbanisztikai tervpályázat kiírását. A hírek szerint egyébként a Fidesz és a KDNP képviselői a mai ülésen élesen támadják majd a tervezetet. Véleményük szerint a cél az, hogy felverjék a telek árát, s a magántulajdonos jó áron túladhasson rajta. Az újszegedi kendergyár, a Heavytex egykori területét egyébként a Spar Magyarország Kft. ingatlanberuházással foglalkozó cége vette meg a korábbi magántulajdonostól. A terület jogutódlással két éve a Tisza Park Bevásárlóközpont Kft.-é.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.