Közélet

Hisztériakeltés a nyugdíjas szavazatokért?

Hisztériakeltés a nyugdíjas szavazatokért?

2010. január 27., szerda
Hisztériakeltés a nyugdíjas szavazatokért?
Január 7-én jelent meg egy hosszú cikk a Figyelőben, amelyben Varga Mihály, a Fidesz gazdasági kabinetjének vezetője beszélt a nyugdíjrendszer szükséges átalakításáról. A cikkben szóba került a rosszul működő nyugdíjrendszerünk kérdése. Az MSZP ezután félelemkampányba kezdett: csökkenő nyugdíjakról és 70 éves korhatárról vizionál, sőt már utcán gyűjti az aláírásokat, a Fidesz pedig szintén kampányelemekkel cáfol.

"A Fidesznek az az álláspontja, hogy a nyugdíjakat hozzá kell igazítani a gazdaság állapotához, életképességéhez, és abból fizessük a nyugdíjat, amit erre a célra félretettünk” – mondta a fideszes politikus. Ugyanerről tavaly novemberben az

-nak

azt nyilatkozta: "A Fidesz elképzelése szerint mindenkinek lenne egy egyéni nyugdíjszámlája, ezen halmozódnának a befizetések, és a nyugdíjba vonulás előtt az érintett tudhatná, hogy körülbelül mekkora ellátásra jogosult." A Figyelőben

Varga Mihály

kitért arra, hogy a mai rendszer azért nem követhető, mert minden évben az adófizetők pénzéből 500 milliárd forintot kell beletenni a nyugdíjkasszába, hogy a jelenlegi állapotot fenntartsuk. A politikus szerint a változtatásokat az úgynevezett névleges egyéni számlás (angol elnevezéssel: notional defined contribution – NDC) rendszer mentén lehetne véghez vinni, amely Svédországban működik kiválóan

(innen a svéd modell elnevezés – a szerk.).

3 millió nyugdíjas szavazata a tét

Az

szerint Varga ugyanezt elmondta már tavaly novemberben a Parlamentben, de az elképzelést a szocialisták ismerhették a KDNP 2007-ben benyújtott nyugdíjtörvény-tervezetéből is (erről részletesen itt olvashat), akkor mégsem vették elő a témát. A párt 2002-es választási programjában is szerepelt az egyéni számlás nyugdíjrendszer, amit az akkori tervek szerint 2006-ig vezettek volna be. Az MSZP mégsem kongatta a vészharangot, nem úgy az elmúlt napokban, a választási kampány kezdetén, ugyanis a tét egyre nagyobb: 3 millió nyugdíjas szavazatáért száll most hadba a két nagy párt, ami az MSZP-nek azért is kiemelten fontos, mivel Medián tavaly őszi felmérése szerint a szocialista párt szavazóinak átlagéletkora 54 év, és közel felük nyugdíjas. Így a negatív kampány jóslatát beteljesítendő, már a kampánykezdet nulladik napján „A Fidesz drasztikus nyugdíjcsökkentésre készül” feliratú röplapokkal szórta meg az országot, így Szegedet is az MSZP, majd pedig nagy elánnal aláírásgyűjtésbe kezdtek, miszerint akarják-e az emberek, hogy a nyugdíjkorhatár 70 év fölé emelkedjék. Az ügy érdekessége, hogy az országos média szerint semmi másról nem szól a hisztériakeltés, csak a kampányról, hiszen abban szinte már közmegegyezés van, hogy a mai nyugdíjrendszerhez hozzá kell nyúlni.

Gazdag János (MSZP): jó lesz ez így

„A Fidesz kormányzásának idején egy tervezetet nyújtott be a párt, ami lényegében a svéd modellű nyugdíj elemeinek bevezetésének a megtárgyalására tesz javaslatot, de tovább már nem jutottak vele, mert elvesztették a 2002-es választást” – nyilatkozta portálunknak Gazdag János, az MSZP Csongrád megyei szervezetének elnökhelyettes, aki hozzátette, hogy abban az egykori előterjesztésben benne van a 70 éves nyugdíjkorhatár lehetősége is. A politikus szerint a mostani rendszer jó, ha továbbra is alkalmazzák a kisebb korrekciókat, és az előirányzott mértékben növelik majd a nyugdíjkorhatárt, akkor megszűnhet az a deficit, ami a nyugdíjkasszát eddig sújtotta.

A Fidesz megvédi a nyugdíjasokat

A Fidesz szegedi elnöke, Gyimesi László és a párt megyei nyugdíjas tagozatának alelnöke, Szabó Pálné a fenti címmel egy sajtóközleményt juttatott el a szerkesztőségünkbe, amelyet alább teszünk közzé: Az MSZP kormányzása alatt az utolsó három évben 10%-kal csökkent a nyugdíjak reálértéke. A Fidesz megvédi a nyugdíjasokat és nem engedi, hogy az MSZP-kormány által elindított káros folyamatok folytatódjanak. Az MSZP elvette a 13. havi nyugdíjat, a kormány becsapta az embereket. A kormányzati megszorítások a nyugdíjasokat a társadalom többi rétegénél nagyobb mértékben sújtották. A nyugdíjas infláció - vagyis azon termékek áremelkedése, amelyeket elsősorban a nyugdíjasok fogyasztanak vagy vesznek igénybe - minden évben meghaladta a rendes inflációt.Az MSZP-kormány 70 évre akarja emelni a nyugdíjkorhatárt. A kormányzati válság miatt 65 évre emelték a nyugdíjkorhatárt, amelyet most terveik szerint 70 évre kívánnak emelni. Az embereket meg kell védeni az MSZP-től. A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Nyugdíjas Tagozata aláírásgyűjtő akciót kezdeményezett, amelynek aláírásával bárki tiltakozhat az MSZP nyugdíjasokat érintő tervei ellen.Az aláírásgyűjtő ívet a Fidesz szegedi irodájában (Victor H. u. 5.) bárki elláthatja kézjegyével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.