Közélet

Tárki: A többség a kettős állampolgárság mellett

Tárki: A többség a kettős állampolgárság mellett

2010. január 8., péntek
Tárki: A többség a kettős állampolgárság mellett

A lakosság 72 %-a ért egyetért azzal a felvetéssel, hogy a magyar nemzetiségű bevándorlók számára könnyebbé kellene tenni a magyar állampolgárság megszerzését – többek között ez derül ki a Tárki által végzett kutatásból. A lakosság 83 %-a viszont úgy véli, hogy a nem magyar származású bevándorlóknak kötelességük megtanulni magyarul, valamint alkalmazkodniuk kell a szokásainkhoz és törvényeinkhez.

A Tárki most nyilvánosságra hozott kutatásól kiderül, hogy a bevándorlók integrációjával kapcsolatos kérdést tekintve a felnőtt magyar lakosság 42 %-a teljesen egyetért, és további 41 %-a inkább egyetért azzal a kijelentéssel, hogy a bevándorlóknak kötelességük megtanulni magyarul, valamint alkalmazkodniuk kell a szokásainkhoz és törvényeinkhez. Amit viszont a bevándorlók adhatnának Magyarországnak, azzal lényegesen kevesebben értenek egyet: 42 % gondolja valamelyest, hogy a bevándorlók nyitottabbá teszik Magyarországot és a megkérdezetteknek csak a 27 %-a válaszolta azt, hogy hasznára válnak a magyar gazdaságnak. Mindeközben 71 % úgy véli, hogy elveszik a munkát a magyarok elől, és 58 % szerint miattuk növekszik a bűnözés – olvasható a Tárki honlapján. Mindazonáltal a magyar nemzetiségűek állampolgárságának megkönnyítésével a megkérdeztettek 72%-a ért egyet. A kérdőíves felmérést a Tárki a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézetének megbízásából készülítette még 2009 júniusában több, mint 1000 fő megkérdezésével.

További részleteket itt olvashat a témáról

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.