Közélet

Horvátország megnyitotta Vajdaság státusának kérdését Hágában

Horvátország megnyitotta Vajdaság státusának kérdését Hágában

2009. december 11., péntek
Horvátország megnyitotta Vajdaság státusának kérdését Hágában

Szerbia nagyon csalódott Horvátország fellépésében a hágai Nemzetközi Bíróság előtt, amelyen államokat hallgatnak meg Koszovó függetlensége kikiáltásának jogszerűségéről - írja a Vajdaság Ma hírportál.

A zágrábi álláspont

Vuk Jeremić

szerb külügyminiszter szerint „nem járul hozzá a jószomszédi kapcsolatok kiépítéséhez“. Belgrád véleménye szerint ugyanis a horvát képviselő explicite megnyitotta Vajdaság státusának kérdését. A horvát lépést a belügyekbe való beavatkozásnak minősítette. De mi váltotta ki a kemény és heves szerb reagálást?

Andreja Metelko Zgombić

, Horvátország képviselője azt találta mondani a Nemzetközi Bíróság előtt, hogy a JSZSZK-ban a tartományoknak alkotmányos joguk volt az elszakadásra, mint a köztársaságoknak is. Szerbiában ezt Vajdaságra való utalásként értelmezték, hiszen a volt föderáció alkotó elemei közül csak Vajdaság nem élt e jogával, s nem nyerte el függetlenségét. „Súlyos csapás Szerbiára”, „ellenséges lépés” – ilyen értékelések hangzottak el -, amit úgymond Szerbia nem hagyhat válasz nélkül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.