Közélet

Fidesz: írásbeli kérdés Tóásó Előd ügyében

Fidesz: írásbeli kérdés Tóásó Előd ügyében

2009. december 22., kedd
Fidesz: írásbeli kérdés Tóásó Előd ügyében

Tóásó Előd fogva tartásával kapcsolatban kérdezte a külügyminisztert Ágh Péter fideszes országgyűlési képviselő, aki többek között arra kíváncsi, hogy mit tett eddig a kormány a magyar fiatalember jogainak védelme érdekében. A politikus arra a kérdésre is várja a választ Balázs Pétertől, hogy vajon milyen lehetőségek kínálkoznak egy - a magyar és az ír kormány által felállítandó - független vizsgálóbizottság létrejöttére.

Tóásó Elődöt

április közepén tartóztatták le egy bolíviai szállodában. Azóta embertelen körülmények közepette - vádemelés nélkül - tartják fogva. Tóásót súlyos bűncselekmények - köztük terrorizmus - elkövetésével gyanúsítják, azonban a körülmények máig tisztázatlanok.

Ágh Péter

utalt

Tőkés László

európai parlamenti képviselő interneten is olvasható soraira, melyek szerint "Tóásó Elődöt jogtalanul, szabálytalan módon tartóztatták le, utóbb megkínozták, és az ártatlanság vélelmének jogát számára nem biztosítják. Következésképpen Tóásó Előd emberi jogaiban szenvedett többszörösen is durva sérelmet.” A tények ismeretében az ellenzéki képviselő leginkább arra kíváncsi, hogy vajon

Balázs Péter

külügyminiszter szerint mit tehet és mit tett eddig a Magyar Köztársaság kormánya annak érdekében, hogy Tóásó Előd magyar állampolgár jogainak védelmét biztosítani tudja; lát-e esélyt arra, hogy a magyar kormány felveszi a kapcsolatot az Európai Bizottsággal, hogy együtt lépjenek fel az unió polgárait megillető jogok érvényeülésért; valamint hogy milyen lehetőségek kínálkoznak egy - a magyar és az ír kormány által felállítandó - független vizsgálóbizottság létrejöttére. Mint ismeretes, 2009. április 16-án hajnalban, egy santa cruz - i (Bolívia) szállodában három embert agyonlőttek, kettőt pedig letartóztattak. A meggyilkolt és elfogott személyek között több magyar állampolgárságú, illetve nemzetiségű személlyel is találkozhatunk:

Rózsa-Flores Eduardot

és

Magyarosi Árpádot

a helyszínen kivégezték, míg Tóásó Elődöt letartóztatták. A többek között terrorizmussal gyanúsított csoport elleni - számos jogsértést magába foglaló - kommandós akcióra a bolíviai kormány adott utasítást.

Ágh Péter írásbeli kérdése ITT

olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.