Közélet

Botka háza előtt demonstrálnak vasárnap a civilek

Botka háza előtt demonstrálnak vasárnap a civilek

2009. december 1., kedd
Botka háza előtt demonstrálnak vasárnap a civilek
Vasárnap 18 órára "Gyertyaláng és buldózer" címmel demonstrációt hirdetett a múlt hétvégi Mars téri bontóakció kapcsán tartott keddi sajtótájékoztatóján az országos mintára megalakult Szegedi Civil Fórum. Bejelentették: pártállásra való tekintet nélkül minden, a demokráciáért aggódó szegedi polgárt várnak Mikulás ünnepén a Tölgyfa utca 1. szám alá. A Mars Téri Kereskedők Egyesülete, a Védegylet Szegedi Csoportja, a Szögedi Védegylet és a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület nevében mintegy tucatnyi civil jelent meg a Mars téren, az U pavilon oldalsó bejáratánál. A Szegedi Civil Fórum – amely azért jött létre, hogy a hatalom által nehéz helyzetbe került polgárokon segítsen – képviseletében Nógrádi Tibor elmondta, hogy a tömörülés tagjai teljes mértékben egyetértenek Szeged piacterének, a Mars térnek a felújításával, s nem óhajtanak állást foglalni a városvezetők és a kereskedők közötti jogvitákban, ugyanakkor nem mehetnek el szó nélkül azon alkotmányellenes és jogszabálysértő gyalázat ellen, ami advent első vasárnapjának estéjén Szegeden történt. „Botka László polgármester úr a Dóm téren abban a pillanatban gyújtotta meg advent első gyertyáját, mikor vélelmezhetően az ő parancsára megindultak a buldózerek a Mars téren magántulajdonok ellen” – mondta Nógrádi. „A rendőrség hathatós közreműködésével a tulajdonosokat kizárták a térről, lehetőséget sem adva nekik magántulajdonuk, személyes tárgyaik, árukészletük mentésére, összeszedésére. Másnap Nagy Sándor, Szeged város alpolgármestere nyilatkozatában a jogsértéseket a többség akaratával indokolta, véleményünk szerint innentől kezdve senki sincs biztonságban a magántulajdona” – így Nógrádi, aki hozzátette, hogy advent első vasárnapján Szegeden olyan mértékben sérült a demokrácia és a jogbiztonság, oly mértékben támadtak meg magántulajdonokat – ezzel alkotmányjogi kérdéseket is felvetve –, hogy advent második vasárnapján 18 órai kezdettel Botka László polgármester házához, a Tölgyfa utca 1. szám alá „Gyertyaláng és buldózer” címmel békés demonstrációt szerveznek. December 6-án este 18 és 19 óra között a szegedi demokrácia védelmében pártállástól függetlenül várnak minden demokratikus értékrendű embert.

Levél a köztársasági elnöknek és szivárgó információk?

Tóth Péter, az egyik kereskedő úgy nyilatkozott, hogy Nagy Sándor vádjaival szemben a szétvert bódék tulajdonosai között a mai napig vannak érvényes bérleti szerződéssel és működési engedéllyel rendelkező kereskedők. „És csak négy kereskedő adott ajánlatot a város külön kérésére, senki sem zsarolt meg senkit, és szó sem volt a beruházás megakadályozásáról, hiszen minden perben a város tett feljelentést ellenünk, hosszú peres hónapokra ítélve a Mars téri ügyet” – mondta el a kereskedő, akinek egyik társa még hozzátette, hogy érvényes, jogerős bírósági döntés van arról, hogy az ő pavilonja nem ingatlannak minősül, így nem is érti, mi alapján mozdították el helyéről. A városvédők képviseletében v. Szilágyi Árpád a jelenlévőknek felajánlotta, hogy mivel őt szerdán a köztársasági elnök a Lófara-ügyben fogadja, szívesen felviszi a Mars teresek papírjait is. „Szeretném még elmondani, hogy a Nyilvánossággal a korrupció ellen elnevezésű országos szervezet is csatlakozott ügyünkhöz, és a közeljövőben ügyvédek segítségével teljesen átvizsgáljuk az ügyet, és ha indokolt, feljelentések sora várható” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak Nógrádi Tibor, aki kiemelte, hogy külön érdekessége a mai nap történéseinek az információs láncok működése, hiszen alig egy órája jelentették be a demonstrációt, és a helyi napilap újságírója máris olyan információkra kérdezett rá, amelyeket a rendőrségen és a bejelentőkön kívül senki sem tudhatott...

A polgármester válasza

Botka László nyilatkozatban reagált a civilek demonstrációs szándékára. Botka László polgármester nyilatkozata a „Szegedi Civil Fórum”-nak, akik demonstrálni kívánnak a családi háza előtt és virgácsot akarnak adni a gyermekeinek„Szeretném biztosítani a szegedieket, hogy a jövőben is, bárki több 10 millió forintot követel mindenféle jogalap nélkül a szegediek adójából - mint ahogyan tette ezt a 13 Mars téri bódétulajdonos, akik azzal fenyegetőznek, hogy a családi otthonom elé jönnek üvöltözni és elrontják a három kislányom Mikulás ünnepét – akkor sem fogunk fizetni.” A témához közvetlenül kapcsolódó cikkeinket az alábbiakban olvashatják (legfrissebb elől):A Parlamentben a Mars téri bontás ügyeBódétranszport Botka módra – FOTÓGALÉRIA!Mars tér: aljas és mocskos eljárásról beszélnekBotka adventi ajándéka: bontják a Mars téri bódékat – FOTÓK!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.