Közélet

Levágott marhafejekkel demonstráltak a tejtermelők

Levágott marhafejekkel demonstráltak a tejtermelők

2009. november 5., csütörtök
Levágott marhafejekkel demonstráltak a tejtermelők

Levágott marhafejekkel demonstráltak csütörtökön a tejtermelők Budapesten a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épülete előtt, a tejágazat kilátástalan helyzete miatt.

Istvánfalvi Miklós

, a Tej Terméktanács elnökhelyettese elmondta: tarthatatlan, hogy a tárca és az uniós agrárvezetés nem tesz semmit az ágazat helyzetének javítására, folyamatosan halogatja a döntéseket, és illúziókeltő ígéreteket tesz. Mint kijelentette, a magyar tejágazat hamarosan teljesen megszűnhet, ha a kereskedők továbbra is folytatják az olcsó import termékek behozatalát és árusítását, valamint ha a kereskedők által teremtett éles versenyben a magyar tejet a felvásárlási árnál 45-90 százalékkal drágábban teszik ki a polcokra. Aláhúzta: nem a fogyasztói árak megemelése a céljuk, hanem az értékesítés során keletkezett jövedelem arányos elosztása, mivel jelenleg a termelő csak 55 forintot kap a tejért, míg a feldolgozó már 124 forintért adja el a kereskedőknek, akik 250 forintért teszik ki a polcokra. A tej rendkívül alacsony, 55-60 forintos literenkénti ára miatt naponta 100 tehenet kell levágniuk a gazdáknak, így egy év alatt közel 40 ezerrel állattal csökkenhet a magyar szarvasmarha-állomány - tette hozzá. A Tej Terméktanács elnökhelyettese hangsúlyozta: literenként 80 forintos felvásárlási árra lenne szüksége az ágazatnak a túléléshez, azonban az alacsony árak mellett az is problémát jelent, hogy a szaktárca nem folyósítja időben a támogatásokat. A tejtermelők csütörtökön az ország több pontján, Budapesten, Győrben, Szegeden és Pécsen is demonstráltak ingyenes tejkóstolókkal és tejkiöntésekkel. Emellett csütörtök reggelre két budapesti külvárosi bevásárlóközpont telephelye elé is import tejjel kevert trágyát öntöttek. A termelők elmondták: addig folytatják bejelentett és illegális demonstrációikat, ameddig változás nem történik a jelenlegi viszonyokban. A budapesti demonstráció végén a termelők petíciót adtak át

Gőgös Zoltán

földművelésügyi és vidékfejlesztési államtitkárnak és a marhafejeket is a minisztérium bejárata előtt hagyták. Gőgös Zoltán a petíció átadásakor elmondta: a tárca mindent megtesz a támogatások mielőbbi kifizetéséért, azonban az uniós szabályok szerint csak 2010 októberében kezdődhet meg a források folyósítása a termelőknek. Hozzátette: több olyan uniós és magyar intézkedés is várható a közeljövőben, amely megoldhatja a tejágazat problémáját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.