Közélet

Kubatov Gábor: Teljes egység kell Szegeden!

Kubatov Gábor: Teljes egység kell Szegeden!

2009. november 2., hétfő
Kubatov Gábor: Teljes egység kell Szegeden!
A három szegedi választókerület Fidesz-szervezetei élén nagyszerű politikusok állnak, a pártnak pedig komoly esélye van a győzelemre a városban. Ahhoz, hogy ezeket a reményeket valóra váltsa, mindenképpen teljes összetartásra, egységre van szükség. Mindezt Kubatov Gábor pártigazgató jelentette ki a SZEGEDma.hu-nak adott exkluzív interjújában.

– Az utóbbi hetekben nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatások megegyeznek abban, hogy a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség meggyőző előnnyel vezet, s esélyese a közelgő parlamenti választásnak. Számtalan találgatás látott ugyanakkor napvilágot azzal kapcsolatban, mikor járulhat az urnák elé az ország. Egyes vélemények szerint a szocialisták abban érdekeltek, hogy már január elején vagy februárban voksoljunk. Milyen időpontra készül a Fidesz vezetése?

– A Fidesz szervezetileg ebben a pillanatban is készen áll a megmérettetésre és az azt követő kormányzati időszakra. Amennyiben a vonatkozó jogszabályi környezetet nézem, nehezen elképzelhető már, hogy a szokásos április-májusi időszakot megelőzően kerülne sor a parlamenti választásra. Természetesen a köztársasági elnök mondja ki a végső szót, de mint azt már említettem, a párt felkészült minden eshetőségre.

– Ettől függetlenül nyilván van még feladat, hiszen az MSZP például előrébb tart a jelöltek kiválasztásában, megnevezésében.

– Biztosan állíthatom, hogy ez az értesülés nem valós. Azt látom, hogy szervezeti szempontból nagyon le vannak maradva, önjelölt képviselőjelöltek verekednek a helyekért, az öregek és fiatalok harca még inkább kiéleződött. Gondoljon csak arra, hogy a szocialistáknak fogalmuk sincs arról sem, kit fognak miniszterelnök-jelöltként megnevezni. Négy évvel ezelőtt nem volt kérdés, ki a baloldal vezére, most úgy tűnik, senki nem vállalja szívesen ezt a feladatot. Ezzel szemben nálunk az EP-választáson hatalmas győzelmet aratott csapat folyamatosan dolgozik. Többek között azon, hogy szellemileg is felkészítse a pártot a győzelemre és arra a helyzetre, ami a szocialisták nyolc évig tartó tehetetlensége után ránk fog várni.

– A pénz már nem segít a szocialistákon – mondta pénteken, szegedi vállalkozóknak tartott előadásán. Így vagy úgy, sokak szerint minden eddiginél durvább, mocskolódóbb kampányra számíthatunk...

– Az MSZP-nek nem lehet más célja, mint hogy megpróbálja ugyanabba a mélységbe lerántani a Fideszt, ahová magát is sodorta. Arra számítunk, hogy mindenféle mondvacsinált ügyekkel, mocskolódásokkal megtámadják majd a Fidesz elnökét. Megkísérlik majd lejáratni

Orbán Viktort

, pedig meggyőződésem, hogy ő az egyetlen, aki ki fogja vezetni az országot a bajból.

– Láttunk már ezzel kapcsolatban a Fidesztől és Orbán Viktortól különböző válaszokat. Volt, hogy felvették a kesztyűt, de akadt olyan kampány is, mikor kicsit tartózkodóbban viselkedtek. Most mire számíthatunk?

– Nagyon egyszerű erre a válasz: igazat fogunk mondani. Az emberek azt várják tőlünk, hogy kimondjuk, amerre az elmúlt hét-nyolc évben haladt az ország, az valódi zsákutca. A csalódottság és az elkeseredettség uralkodott el az embereken. A szegedieknek is látniuk kell, hogy a 2006-ban megválasztott szocialista képviselőik teljesen elszakadtak a valóságtól, és semmit nem tettek az ellen, hogy a kormány munkahelyteremtés helyett lehetetlen helyzetbe hozza a kis- és középvállalkozókat, hogy az ország vezetői tönkretegyék az egészségügyet és bizonytalanná az emberek mindennapi megélhetését.

Botka Lászlónak, Ujhelyi Istvánnak

és

Sándor Klárának

el kell számolnia azzal, hogy miért nézték ezt a hanyatlást négy éven keresztül, hol halkan, hol hangosan helyeselve.

– Ha már megérkeztünk Szegedre, hol tart a jelöltállítási folyamat az itteni három országgyűlési választókerületben?

– Én személy szerint bízom a szegediek bölcsességében és abban, hogy rátermett és alkalmas embereket fognak választani, hogy Fidesz-színekben elinduljanak itt a Tisza partján, jövő tavasszal.

– Egy új, eddig ismeretlen név is előbukkant a napokban a jelöltállítások során, mégpedig a szegedi 3-as választókerületben: B. Nagy Lászlóról van szó, akinek állítólag komoly szerepet szán az országos vezetés...

– Abban a szerencsében van részem, hogy ismerem

B. Nagy Lászlót

, aki ugyan a szegedi politikában új név, de egy rendkívül tehetséges ember. Az említett választókerületben kettős jelölés történt, hiszen őt is az országos választmány figyelmébe ajánlották a választókerületi elnök,

Kalmár Ferenc

mellett. Nyilvánvalóan egyeztetések következnek, aztán dől majd el, ki lesz a jelölt. Két remek személyiség közül kell választani, tehát sem a szegedi választók, sem a Fidesz nem fog rosszul járni. A kiválasztásra váró jelöltünkkel szemben Szeged polgármestere indul az országgyűlési választáson az MSZP színeiben, s úgy vélem, ha tavasszal sikerül legyőzni, akkor nagy valószínűséggel Botka László az őszi önkormányzati választáson is vereséget fog szenvedni.

– Az lesz Botka László kihívója a polgármester-választáson is, aki az országgyűlési voksoláskor ellene indul a Fidesz színeiben?

– Nem született még döntés ebben a kérdésben, csupán annyit mondhatok, hogy ezzel az eshetőséggel is számolunk. A polgármester-jelölt személyével azonban mindenképpen csak a parlamenti választás után fogunk foglalkozni, az elért eredmények tükrében.

– Az európai parlamenti választáson Szegeden is hatalmas fölénnyel győzött a Fidesz, a város mégis a baloldal egyik fellegvárának, utolsó bástyájának számít, s a polgári szavazók egy része is eléggé kritikus a párt itteni működésével kapcsolatban. Pártigazgatóként ön hogyan ítéli meg a szegedi választókerületi elnökök (Bodó Imre, Nógrádi Zoltán, Kalmár Ferenc) munkáját?

– Úgy gondolom, hogy a szegedi Fidesz-szervezetben közel sincsenek akkora problémák, mint amekkorákról a média esetenként beszámol. Azért voltam pénteken is Szegeden, hogy velük egyeztessek, miben tudok segíteni, hogy a lehető legtöbb erőt összpontosítsuk a városban. A tárgyalásokat követően biztos vagyok abban, meg fogjuk találni azokat a metszéspontokat, amelyek mentén a lehető leghatékonyabban lehet majd Szegeden együtt dolgozni. Sokat segíthet ebben, illetve a kampányban is, hogy nagy örömömre immár három jobboldali értékrendű sajtótermék áll az itteni polgári oldal mellett: a SZEGEDma.hu internetes portál, a Déli Szó havilap és a Helyi Téma szegedi hetilap.

– Talán éppen amiatt, hogy a párt vezetése eddig mintha nem fektetett volna különösebben nagy hangsúlyt az ön által említett együttműködés megteremtésére, a polgári táborban él egy olyan vélekedés, miszerint a Fidesz kicsit mostohagyerekként kezeli, kezelte Szegedet. Lehet ennek alapja?

– Bízom abban, hogy a mostani látogatásom is éppen az ön által említettek ellenkezőjét bizonyítja. Határozottan állítom: nincs olyan város és választókerület az EP-választásokat követően, melyről a Fidesz lemondana! Az ország mostani állapotát elnézve egyetlen település sem járna jól, ha szocialisták irányítanák.

– Iránytű lehet Pécs városa, hiszen a tavaszi időközi polgármester-választáson sikerült a Fidesznek bevennie a szocialisták egyik központját. Milyen tanulságokkal, tapasztalatokkal járhat ez Szeged szempontjából?

– Elsősorban azzal, hogy hinni kell a sikerben! Ha a szegediek hisznek a győzelemben, az meg fogja hozni gyümölcsét. A másik, legalább ilyen fontos tanulság, hogy az összetartás, az egység mindennél fontosabb! Ha egyben vagyunk, együtt dolgozunk, akkor Szegednek is olyan kiváló polgármestere lesz, mint Pécsnek

Páva Zsolt

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.