Közélet

Átszabják a belvárost, sétálóutca lesz a Somogyi

Átszabják a belvárost, sétálóutca lesz a Somogyi

2009. november 13., péntek
Átszabják a belvárost, sétálóutca lesz a Somogyi
Lezárják az autóforgalom elől a Somogyi utcát, megszépül a Dugonics tér, Árpád tér, és új ruhát kap a Semmelweis utca is. Az erről szóló terveket mutatták be csütörtökön egy közmeghallgatás keretében a városházán, ahol a civilek is elmondhatták véleményüket, kérdezhettek a tervező cég munkatársaitól. A városrehabilitáció tervének úgynevezett második ütemét mutatták be a városháza házasságkötő termében. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester röviden ismertette a 2,5 milliárd összköltségű beruházást elmondva azt is, hogy a fejlesztéseket az unió közel kétharmad arányban pályázat útján finanszírozza. Ehhez azonban szigorú feltételeknek kell megfelelni, többek között az érintett területek funkcióinak bővülése az elsődleges szempont. Így a város harmóniában az egyetem új klinikatömbjének felépítésével és a Dugonics téri főépületének a felújításával, a belváros rekonstrukciójának második ütemét az Somogyi utca, Dugonics, Árpád tér és az Aradi vártanúk tere felé, a Semmelweis utca tengelyében folytatja.

Díszkövek Dugonicstól Semmelweisig

A TÉR és FORMA-Szeged Építéstervező Kft. munkatársai bemutatták a terület rehabilitációjának a terveit. A Dugonics térnél figyelembe vették a 19. századi terveket, így a parkosítás keretében például alacsony sövénysorral is díszítenének, a Somogyi utcában fasort állítanának, és elzárnák azt az autós forgalomtól. A betont díszkövek váltanák. A jelenlévők megtudhatták, hogy a Somogyi lezárása miatt a körforgalom már csak hármas elágazásban vezetné el az autókat, így csökkenne a torlódás a Tisza Lajos körút Petőfi Sándor sugárút előtti szakaszán. Az Árpád téren egy kavicsos akcióterületet alakítanának ki a mostani parkoló helyén, és még nem dőlt el, hogy a Nagyáruház tulajdonosának milyen tervei vannak a lépcső felújítására. A megszűnő parkolók helyett a kis Dugonics téren épülne majd egy mélygarázs. A Semmelweis utca járdája is díszkövezetet kapna, több helyen megszűnne a rendezetlen földsáv a szegély mellett, így a sétáló tér szélesedne. A Liliom utcától az Állomás utcáig pedig csökkentett autóforgalmú szakaszt alakítanának ki.

Lezárják a Somogyi utcát

A tervek ismertetése után kérdések hangoztak el. Először ifj. Szilágyi Árpád érdeklődött, hogy nem lehetne-e nézőtérként is alkalmazni az áruház lépcsőjét az Árpád térnél az akcióterület felé és a tervezett információs táblák némelyike helyett nem lehetne-e a régi pavilonok – amilyen a jelenleg roskadozó újszegedi liget közepén is áll még – valamelyikét visszaállítani. Vesmás Péter építész az első kérdésre felelvén azt mondta, hogy folyik az egyeztetés az ügyben, a második kérdés tekintetében pedig Fehér Éva, a város főépítésze mondta el, hogy a pavilont Újszegeden a Tóth vendéglő előtt építik majd újjá. A közmeghallgatást Gróf Klebelsberg Éva is megtisztelte, aki szintén a Nagyáruház nem túl esztétikus küllemét illette szavaival, s kérdezte, mit lehetne ezzel a problémával kezdeni. Mivel magántulajdonban van, a városnak kötve van a keze – hangzott a válasz az alpolgármestertől, amire az ellenzék részéről Oláh János képviselő úgy reagált, ahogy most a városban folynak az ingatlancserék – utalván a Bartók művelődési ház és a toborzó iroda épületeire – be lehetne illeszteni az áruház szocreál monstrumát is a folyamatosan változó konstrukciók közlé. v. Szilágyi Árpád sérelmezte, hogy nem egy független, budapesti egyetem által delegált zsűri döntött a tervezők kiválasztásáról, illetve, szerinte az Árpád téren a pozsonyi csata emlékére állított kő kegyeleti hely és ezt nem tartják tiszteletben. Nagy Sándor előbbi kérdésre úgy felelt, hogy a helyi területrendezéseknél a tervtanács dönt, az pedig körültekintően, szaktudásához méltón járt el, Szilágyi utóbbi felvetéséhez pedig annyit fűzött, hozzá, hogy jogszabályok szerint e terület nem minősül kegyeleti helynek. Mivel ezek után több kérdés nem hangzott el, Nagy Sándor bezárta a közmeghallgatást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.