Közélet

Templomra zuhant faág – négy hónap tétlenség

Templomra zuhant faág – négy hónap tétlenség

2009. október 13., kedd
Templomra zuhant faág – négy hónap tétlenség
Ölnyi és karnyi vastag faágak törtek le a Honvéd téri református templom melletti fáról. Az ágak a járdára és a templomkertben működő gyorsétterem teraszára zuhantak. Bár az anyagi kár jelentős, de mivel a balesetet az éjszakai vihar okozta, személyi sérülés szerencsére nem történt. A református egyházközség már július 8-án jelezte a városüzemeltetési irodának, hogy veszélyes a fa, de még mindig nem intézkedtek az illetékesek.

A Szeged-Honvéd téri Református Egyházközséget felkeresve megtudtuk, hogy ők már júlus 8-án (!) írásban jelezték a városüzemeltetési irodának, hogy a szóban forgó fa néhány vastag ága veszélyes, vizsgálják meg a növényt. Az iroda két és fél hónappal később (!), szeptember 24-én válaszolt, hogy az ügyet az illetékes önkormányzati céghez, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-hez továbbították november 15-i intézkedési határidővel. A panasztól számítva tehát több mint négy hónap is eltelhetett volna az intézkedésig… de nem telt el, mert egy őszi vihar megtépázta a fát, és szerencsére – mint

ahogy nemrég a Roosevelt téren

– ezúttal sem történt tragédia.

A kiskörút rekonstrukcióját szenvedik ma is a fák

A környezetgazdálkodás zöldfelület fenntartási részleg vezetője,

Varga Gábor

portálunknak elmondta, hogy nemrég érkezett meg hozzájuk a levél, szerdán tudnak kimenni. De ők nemcsak egyes fákat ellenőriznek, hanem a komplett fasort. Egyébként pedig nem az az ág tört le, amit az egyházközség levelében megjelölt, hanem egy egészséges ág. A szárazgallyazáson pedig már túl vannak, de természetesen minden új panaszt igyekeznek kivizsgálni. A szakember hozzátette, hogy nagyon nehéz a helyzetük, mert amint hozzányúlnak a fákhoz „mindjárt öt feljelentés is érkezik” a környezetvédőktől, amit főként az érzelmek generálnak. „De a legnagyobb probléma, hogy a kiskörút rekonstrukciójánál, bár nem nyúltak a fákhoz, viszont a gyökereiket nagyon megbolygatták a közművek szerelésénél, s most sorra halnak el a növények. Az a rekonstrukció tette tönkre a Tisza Lajos körút védett fasorát” – véli Varga, aki elmondta azt is, hogy szerdán kimennek a Honvéd téri templomhoz és felmérik a terepet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.