Közélet

Közösségi házra vágyik Klebelsberg-telep

Közösségi házra vágyik Klebelsberg-telep

2009. október 14., szerda
Közösségi házra vágyik Klebelsberg-telep
A Holt-Tisza rehabilitációja és az új sportpálya kialakítása mellett a déli városrész lakói egy saját közösségi tér létrehozását tartják legfontosabb céljuknak – derült ki Nógrádi Zoltán, a kerület országgyűlési képviselője által tartott lakossági fórumon. A klebelsberg-telepiek már többször megmutatták, hogy képesek az összefogásra lakóhelyük érdekében, a képviselő pedig ehhez a lehetőségekhez mért legtöbb segítséget ígérte. A fórumon kiderült, hogy a közösségi ház ügye már igen régóta napirenden van, mivel a jelenleg erre a célra kijelölt, az iskola mellett 1981-ben épített faház ma már sem esztétikailag, sem funcionálisan nem alkalmas erre a feladatra. A városrész hajdani kulturális és közéleti központja az 1929-ben alakult „gróf Klebelsberg Kuno-telepi Polgári Kör” székháza volt, amelynek felépítéséhez – anyagi lehetőségei szerint – minden itteni család hozzájárult. A Holt-Tisza partján lévő épületben kultúrterem és vendéglő is helyet kapott. Ez az épület jelenleg magántulajdonában van, a Hársfa Sörözőnek ad helyet.

Közösségi összefogással a kultúrházért

Nógrádi Zoltán kiemelte, hogy Szeged szinte összes kerületének van olyan közösségi tere, ahol az ott élők egymásra találhatnak, ezért a Klebelsberg-telepen tapasztalható öntevékeny megmozdulásoknak, helyi ünnepeknek is biztosítani kell egy erre alkalmas helyszínt. „A mostanihoz hasonló nehéz időszakokat is könnyebb elviselnie az embernek másokkal együtt, társaságban, mintsem egyedül, magára hagyatva” - hangsúlyozta a képviselő, aki beszélt a közösségi ház érdekében a városi önkormányzat felé benyújtott javaslatokról, megkeresésekről is. Az ügy támogatásához sikerült megnyerniük Glatz Ferenc akadémikust is, aki néhány éve személyesen is meglátogatta a telepet. Sajnos, a városházától eddig nem kaptak érdemi választ, ezért Nógrádi úgy véli, a klebelsbergiek kénytelenek lesznek saját kezükbe venni a kezdeményezést. Ehhez határozottabb fellépést és az eddigiekhez hasonló összefogást javasolt, illetve ő maga is felajánlotta közbenjárását a szükséges fórumokon, valamint segítségét a megfelelő pályázatok megkeresésében és megírásában.

1,5 milliárdért lobbiznak a Holt-Tisza javára

Novák Csaba, a rendszerváltás után újjáalakult Klebelsberg-telepi Polgári Kör Közhasznú Egyesület jelenlegi elnöke elmondta, hogy a Holt-Tisza rehabilitációja szintén régóta foglalkoztatja az itt élőket. A vízpart és környéke kialakításáról már vannak teljesen konkrét, engedélyezett tervek is, csak éppen a kivitelezéshez szükséges százmilliós nagyságrendű összeg hiányzik hozzá. Nógrádi Zoltán megosztotta a jelenlévőkkel, hogy a költségvetésben 1,5 milliárd forint elkülönítésére tett javaslatot erre a célra, és az ügy támogatásához megnyerte frakciója tagjait is. Bízik abban is, hogy ezt az indítványt pártállástól függetlenül minden szegedi és környékbeli képviselő magáénak tudja érezni, így lehet esély ennek az összegnek a megszerzésére. A Polgári Kör vezetője örömmel újságolta a fórum résztvevőinek, hogy az iskola melletti labdarúgópálya akár már az idén elkészülhet, ugyanis lakossági és vállalkozói támogatásból sikerült összeszedni az ehhez szükséges félmillió forintot, így a munkálatok még októberben elkezdődnek. Az egyesület további tervei között szerepel egy lakossági fórum megszervezése a lehetséges fejlesztésekről, illetve a városrész múltbeli és a jelenlegi közéleti szereplőit szeretnék összehívni egy beszélgetésre, ahol együtt készíthetnének konkrét terveket Klebelsberg-telep közelebbi és távoli jövőjéről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.