Közélet

Civilek a politika megújulásáért

Civilek a politika megújulásáért

2009. október 15., csütörtök
Civilek a politika megújulásáért
Szegeden is találkozott a megyei és városi aktivistáival és szimpatizánsaival a közelmúltban párttá szerveződött Civil Mozgalom vezetője. Seres Mária elmondta, újabb népszavazási kezdeményezéseik mellett jövőre már mértékadó parlamenti pártként szeretnék képviselni az eddigi politikai erőktől eltérő irányt. Seres Mária szerint politikai mozgalmukat a jelenlegi parlamenti pártok arroganciája hívta életre. Ennek kitűnő példája volt, amikor a képviselői költségtérítés eltörlése érdekében kiírandó népszavazáshoz összegyűjtött csaknem 650 ezer aláírást semmibe véve az Országgyűlés egyhangúlag leszavazta a kezdeményezést, sőt a költségtérítést választókerületi pótlékká átnevezve még meg is emelte a számla nélkül kifizethető összeget. „Jelenleg nem tudnék senkire szavazni egy választáson, ugyanakkor fontosnak tartom, hogy lépjünk fel az ország érdekében” – fogalmazott Seres.

Pártok állami támogatás nélkül

Most újabb népszavazáshoz gyűjtenek aláírásokat, ezúttal azt szeretnék elérni, hogy a magyarországi pártok ne kapjanak állami támogatást. Seres Mária biztosa abban, hogy november 24-ig erre a kezdeményezésre is összegyűlik elegendő támogató, ugyanakkor annak örülne, ha a népszavazás kiírásáról már az új összetételű parlament dönthetne, mivel várhatóan ott már lesznek a politikai elit megtisztulását támogató pártok is. „Tavasszal bebizonyítjuk, hogy állami támogatás nélkül is képesek leszünk bejutni az Országgyűlésbe – s ezzel erősítjük meg népszavazási kérdésünket: mi szükség van ezek után a többi párt sokmilliárdos dotálására.”

Akár harmadik erőként is

Az előző aláírásgyűjtés alatt a politikai szervezetek közül senki nem állt melléjük, ezért inkább a 650 ezer ember és az elképzeléseikkel azonosulni képes további szimpatizánsok támogatására számítanak. A kezdeményezés elindításakor nem vették komolyan, de miután bemutatta a törvény által előírtnál háromszor több nevet tartalmazó ívet, hirtelen megkörnyékezte több párt is. „Az emberek azért fordultak el a politikától, mert azt látják, hogy az önérdek mozgatja. Ez a rengeteg aláírás is azt bizonyítja, hogy ha odafigyelünk az emberek valódi problémáira, akkor azt szavazatokkal is meghálálják majd.” A Civil Mozgalom szeretne mind a 176 választókerületben jelöltet állítani és bíznak egy frakciónyi képviselőjük bejutásában. Seres Mária szerint nem lehetetlen, hogy akár harmadik erőként kerüljenek be a törvényhozásba. „Hiszek a társadalom megújulási szándékában és abban, hogy ha valós alternatívát látnak, akkor tevékenyen részt is vesznek ebben a folyamatban.”

Nem ellenségként – inkább kovászként

A Parlamentben nem úgy szeretnének jelen lenni, mint ellenségek vagy destruktív ellenzék, hanem arra törekszenek, hogy jelenlétükkel megváltoztassák a politikai kultúrát. „Kovászként igyekszünk ott lenni, és így akarunk változást elérni a jelenlegi gondolkodásban.” Seres Mária szavai szerint: építészmérnökként inkább az építésben, mintsem a rombolásban és széthúzásban hisz – nőként pedig az életet és a reményt szeretné képviselni. „Ennél szebb feladatot nem tudnék kitalálni magamnak.” A Civil Mozgalom egy hónapon belül nyilvánosságra hozza programját, melynek megalkotásában 150 ember ingyen vesz részt, „szakmai tudásukat önkéntesen ajánlják fel”. Még ősszel bemutatják jelöltjeiket, helyi vezetőiket a nyilvánosság előtt és az aláírásokkal egy időben folyamatosan gyűjtik a támogatókat is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.