Közélet

A Botka-festmény történetének záróepizódja? – videó!

A Botka-festmény történetének záróepizódja? – videó!

2009. október 2., péntek
A Botka-festmény történetének záróepizódja? – videó!
Két ellenzéki képviselő – Haág Zalán (KDNP) és Kohári Nándor (Fidesz) – a közgyűlésen kirobbant Botka-portré-ügyben kapott városházi felvilágosítást követve személyesen járt utána, hogy milyen papírok s miként támasztják alá a szocialisták, illetve a polgármester állítását: apró félreértés történt, Botka László a rendelésről mit sem tudott, amint pedig értesült arról, hogy mégiscsak készült róla festmény, megvásárolta azt. A SZEGEDma.hu kamerájával kísérte el a képviselőket „dokumentumkereső” körútjukra. A torony alatt hosszas keringő után Haág és Kohári végül a jegyző irodájában kapott teljes felvilágosítást. Először megmutatták a képviselőknek azt a banki átutalást, amit Botka László és neje küldött, s egy nappal a szeptember 25-i közgyűlés előtt érkezett meg a város számlájára (emlékezetes: Botka szeptember 25-én azt mondta: a város nem rendelt róla képet, s az nem is készült el), majd iratbetekintést kértek a képviselők, aminek eredményéről Haág Zalán tájékoztatta portálunkat.

A kabinetfőnök és az alpolgármester vett részt az ügyben

A dokumentumok szerint ez év március 18-án Szabó Sándor, a polgármester kabinetfőnöke felkérte a kulturális irodát, hogy a rendszerváltás utáni polgármesterekről rendeljen portrékat és azokat kereteztesse is be. „Ezt a tételt a város fizette ki és később, egy nappal a közgyűlés előtt korrigált a polgármester” – fűzte hozzá a képviselő. „Április 1-jén Szentgyörgyi Pál, gazdasági alpolgármester kérte fel Pataki Ferencet, hogy Botka László félalakos portréját fesse meg, a vállalási határidőt pedig május 15-ig határozza meg (Pataki későbbi nyilatkozatában elmondta, hogy ekkor meg is kapta a várostól a pénzt, a festőművész május 15-én számlázott a polgármesteri hivatalnak 150 ezer forint bruttó összeget). Eltelt 4 hónap, szeptember 17-én Szentgyörgyi Pál arra kérte a gazdasági irodát, hogy a portré árát számláztassák tovább Botkának 187 500 forint értékben” – így Haág. (Két nappal később, a Délmagyarország szeptember 19-i cikkében azt nyilatkozta a jegyző, hogy a város nem rendelt képet Botkáról, mert ’a képsor a volt polgármesterek előtti tisztelgés – a szerk.) „A polgármester végül a közgyűlés előtti nap fizetett. Úgy gondolom, hogy állításával szemben Botka tudta, hogy létezett a festmény, azt a város rendelte meg és a város is fizette ki. Nem a kulturális iroda túlbuzgó munkatársa rendelte tehát a képeket, hanem személyes munkatársa, a kabinetfőnök és helyettese, az alpolgármester. Életszerűtlen, hogy Botka ne tudott volna róla, amit egyébként a festőművész nyilatkozata is alátámaszt.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.