Közélet

Megkezdődött a koszovóiak visszatelepítése

Megkezdődött a koszovóiak visszatelepítése

2009. szeptember 29., kedd
Megkezdődött a koszovóiak visszatelepítése

A Tanjug úgy tudja, hogy most szállították Koszovóba Németországból kizsuppolt személyek, többségükben cigányok első csoportjait - adja hírül a Vajdaság Ma hírportál.

A Tanjug úgy tudja, hogy most szállították Koszovóba a Németországból kizsuppolt személyek, többségükben cigányok első csoportjait—adja hírül a Vajdaság Ma hírportál. Ezek az emberek még az 1999. évi légicsapások idején menekülte ki Németországba. Mivel nem rendezték az ott-tartózkodásukhoz szükséges okmányokat, nem maradhattak Németországban. Kizsuppolásukkal hivatalosan is megkezdődött a koszovói állam és az EU között kötött toloncegyezmény alkalmazása. Óvatos becslések szerint a nyugat-európai országokban legkevesebb 50 ezer koszovói polgár tartózkodik illegálisan. Helyzetismerők azonban ennek háromszorosáról beszélnek. Szerbiában már korábban megkezdődött a kitoloncoltak hazaszállítása. Tízezrekről, főleg cigány származású emberekről van szó. Egyes értékelések számukat jóval többre, talán még százezernél is többre tehető. Vajdaságban aggódnak nem minden ok nélkül, hogy a kitoloncoltak többsége a tartományban fog letelepedni. Az eddigi tapasztalat ugyanis erre utal. A vajdasági kisebbségi vezetők tartanak attól, hogy az etnikai arányok újbóli megbontását eredményezi a Nyugatról kitoloncoltak tömegei. Hazatelepítésüket várhatólag 2010 végére fejezik be. Szerbiában is mint Koszovóban a hazazsuppoltak növelni fogják a szociális feszültséget, a bűnözést, nemkülönben az etnikai súrlódásokat is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.