Közélet

Nógrádi: „A holnapnak kell alkotni”

Nógrádi: „A holnapnak kell alkotni”

2009. szeptember 14., hétfő
Nógrádi: „A holnapnak kell alkotni”
Ünnepi képviselő-testületi üléssel és a megyei városok hangulatos köszöntő gálaműsorával zárult a Mórahalom várossá avatásának 20. évfordulója alkalmával rendezett programsorozat. A háromnapos rendezvénysorozat zárónapján az egykori helyi tanács tagjai, illetve a rendszerváltás utáni első képviselő-testület közösen vettek részt egy ünnepi ülésen. A jelenlegi testület döntése alapján az ülés során a város életében az elmúlt két évtized során meghatározó szerepet betöltött személyeket köszöntötték, illetve köszönték meg munkájukat emlékplakettel, díszoklevéllel. Nógrádi Zoltán eddigi városvezetői munkáját az önkormányzat a város címerével díszített pecsétgyűrűvel köszönte meg, mintegy jelképéül annak, hogy a polgármester „eljegyezte magát” Mórahalommal, s azóta is hűségesen dolgozik a település boldogulásáért.

„Mórahalom neve szebben cseng”

A városköszöntő gálaműsor az elmúlt húsz év alatt készült filmekből készített rövid összefoglalóval kezdődött, mely részletesen dokumentálta a városi cím elnyerésétől a mai napig Mórahalmon lezajlott óriási fejlődést a középületek, szolgáltatások, közösségek terén. A polgármesteri köszöntőben elhangzott, hogy a sikerekben mindenkinek ugyanúgy része volt, aki a városban él és érte dolgozik, s a mindennapi kemény munkájukért nekik ezúttal is köszönetet kell mondani, ahogyan a mai sikereket megalapozó elődöknek is. „Lehet, hogy némelyeket bosszant ez az izgága, elképzeléseivel és eredményeivel mind több területen megjelenő kisváros, de mi inkább annak örülünk, hogy Mórahalom neve egyre szebben cseng az ország és a világ sok helyén.” Nógrádi Zoltán a város erejének az itt élő családokat és az őket összefűző szoros barátságokat nevezte. A város jövőjét vezetője a gyermekekben látja, szavai szerint értük és a holnapnak kell olyat alkotni, hogy egyszer ők is büszkék lehessenek a ma itt élőkre. „Mórahalmon vezetőnek lenni tisztesség és kihívás” – tette hozzá Nógrádi, aki egyúttal köszönetet mondott a jó partnerségi kapcsolatokért a Homokhátság többi településének, a várost kezdetektől segítő Csongrád megyének és mindenkinek, akivel együtt dolgozva érte el sikereit Mórahalom.

Kiváltság és büszkeség

A húszéves várost köszöntő sándorfalvi polgármester példaként említette az itt elért sikereket és hosszú távú elképzeléseket: „Mórahalom az elmúlt húsz évben fogalommá és történelemmé vált, az itteniek megmutatták, hogyan lehet nagyot álmodni és azért küzdeni” – fogalmazott Kakas Béla. A homokháti településeket összefogó társulás alelnöke, Sánta Gizella beszédében azt emelte ki, hogy Mórahalom sikerei az egész térségre pozitív hatással vannak, ezért mindannyian magukénak érzik eredményeit. „Ami ebben a városban élőket körülveszi, az kiváltság, hiszen az ország nagy részében nem természetes egy ilyen gyorsan és minden területen fejlődő település” – mondta a ruzsai polgármesterasszony. Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés nevében büszkeségét fejezte ki, mivel Mórahalmot bárhol az országban jó példaként tudja felemlíteni, amikor az eredményes település-menedzselésről beszél. Jó lenne, ha a város példáját minél többen követnék, hiszen az erős helyi közösségekre alapozva az egész ország fejlődni tudna. „Tudnék számadatokat sorolni, de azt hiszem, egyáltalán nem a statisztikák fontosak, hanem az, hogy jó itt élni!” – foglalta össze a megyei elnök.

Díszpolgárok lettek

A gála alatt osztották ki a városi kitüntetéseket is. Díszpolgári címet kapott a közösség érdekében kifejtett tevékenységéért és a város anyagi és szellemi értékeinek gyarapításáért Fazekas Kádár Imre, valamint a rendszerváltás utáni első polgármester, Katona László. „Mórahalom város köszönete” elismerésben részesült a Bauszer Építő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., illetve az Alsó-Tisza–vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. A várost köszöntő színvonalas gálaműsorban felléptek a Sándorfalvi Városi Énekkar, az Algyői Hagyományőrző Citerazenekar, a mindszenti Alkony Dalkör, a kisteleki ProArt Táncstúdió táncosai. A mórahalmi előadók közül Vastag Csaba Rózsa népdalokkal, a helyi néptánccsoport pedig táncelőadással szórakoztatta a vendégeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.