Közélet

Fürdőügy: a civilek szerint 200 millióval alábecsülték a kutakat

Fürdőügy: a civilek szerint 200 millióval alábecsülték a kutakat

2009. szeptember 4., péntek
Fürdőügy: a civilek szerint 200 millióval alábecsülték a kutakat

Hülvely István állítja, tévedésben van a Ligetfürdő-munkacsoport

Független szakértők szerint az önkormányzat által beapportált hét kút értékéhez képest több mint 200 millió forinttal olcsóbban vált a Ligetfürdő Kft. részévé és került magánbefektető irányítása alá – hangzott el a Ligetfürdő Civil Munkacsoport pénteki sajtótájékoztatóján. A civilek az erre vonatkozó véleményt becsatolják a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon folyó nyomozás anyagához. Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója viszont úgy véli: valótlanok a munkacsoport állításai. Szeged közvéleményét joggal foglalkoztatja a Ligetfürdőt is kiszolgáló hét kút sorsa, amelyek használati jogát végül 88 millió forint értékben apportálta az önkormányzat a Hunguest Hotels Zrt.-vel közös cégbe – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Bóka Zoltán, a Ligetfürdő Civil Munkacsoport szóvivője. Hozzátette: álláspontjuk szerint a kutakkal kapcsolatos értékbecslés – így az apportálás értéke – alapjaiban szakszerűtlen, hiszen az értékbecslést végző cég tudomásuk szerint ilyen szakirányú jogosítványokkal nem rendelkezik. A Ligetfürdő Civil Munkacsoport ezért független szakértőket kért fel az ügylet vizsgálatára. Bóka Zoltán azt mondta: a kutakat lényegesen értékük alatt apportálták be egy olyan cégbe, amely bár papíron az önkormányzat többségi tulajdonában van, de mégis – a kisebbségi magánbefektető képviselőjének nyilatkozata szerint is – a magáncég „a szakmai irányításban vezető szerepet játszik”. A civilek úgy vélik, ez azt jelenti, hogy a vagyon kezelése immár a magánbefektető kezében van, mindezek tükrében pedig ez a konstrukció az önkormányzati érdekekre és vagyonkezelésre nézve alapvetően hátrányos.

A civilek újabb tétellel egészítik ki a nyomozati anyagot

A Ligetfürdő Civil Munkacsoport által felkért független szakértők megállapították: az eredeti értékbecslés során a kutak értékét jelentősen eltorzították Szeged város kárára – folytatta a szóvivő. Bóka Zoltán szerint ott követték el a tévedést, hogy egy kalap alá vették a felépítményeket és a kutakat. Míg azonban a gépészet esetében számolhatunk elavulással, addig a kutak mindaddig értéknövelő tényezőnek számítanak, míg a hozamuk nem csökken. Amíg ez nem történik meg, addig a kutak esetében nem beszélhetünk úgynevezett erkölcsi avulásról. Az önkormányzati megrendelésre készült értékbecslés ezzel szemben a kutakkal kapcsolatban is 65 százalékos erkölcsi avulást mutatott ki. „A fúrott kutakat – amelyeknél vízhozamcsökkenés, eltömődés nem áll fenn, és a jövőre nézve nincs ilyen típusú veszély – gazdaságilag mint értéknövelő tényezőt kell (kellett volna) figyelembe venni, azaz az önkormányzati értékbecslés 50 százalékos úgynevezett piaci avulási költségcsökkentő tényezője szakértőink szerint teljesen megalapozatlan. Véleményük úgy hangzik, hogy a beapportált hét kút értékéhez képest több mint 200 millió forinttal olcsóbban vált a Ligetfürdő Kft. részévé és került a magánbefektető irányítása alá” – összegzett Bóka Zoltán. A szóvivő azt is elmondta: a korábban a munkacsoportjuk által a Ligetfürdő-beruházás kapcsán tett feljelentések még nyomozati szakaszban vannak, a független szakértői anyagot is eljuttatják a nyomozást folytató Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitánysághoz.

Hülvely István: már nem vadonatúj és használható kutakról van szó

A Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elhangzottakra úgy reagált: nem fedi a valóságot a civilek azon kijelentése, miszerint a 88 milliós értéken beapportált hét kút 200 millióval többet érne. Hülvely István a SZEGEDma.hu-nak elmondta, hogy a kutak közül mindössze három van használatban, ezek közül az egyik kizárólag a Partfürdőt látja el vízzel. A használaton kívüli kutak közül pedig többet be sem lehetne üzemelni. A Dóra kút új állapotban kerülne 100 millió forintba, ez eredetileg 1500 liter/perc hozammal üzemelt, azonban ez mára a negyedére-ötödére csökkent, 300-350 liter/percre. A civilek számítása így szerinte talán akkor lenne igaz, ha vadonatúj és használható kutakról lenne szó, de nem így van, ráadásul jelentős a vízhozam-csökkenés is. A Dóra kút felújítása egyébként ugyanannyiba kerülne, mintha fúrnának egy újat. Hülvely István portálunkon keresztül kívánta jelezni, hogy eddig is válaszolt minden megkeresésre, és ezután is fog, de a civilektől még egy e-mailt sem kapott. Arra kéri őket, ha bármi kérdésük van, nyugodtan keressék fel őt is, válaszolni fog felvetéseikre. „Szeretném hangsúlyozni, hogy ezek a kutak egyébként a 80 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő kft.-be lettek apportálva, gyakorlatilag az önkormányzat a saját cégébe vitte be őket. Egyébként ahhoz, hogy a fürdő üzemelni tudjon, kell fúrnunk egy Dóra kút minőségű, legalább 1100 liter/perc hozamú, illetve egy másik, vadonatúj hideg vizes kutat is” – így a vezérigazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.