Közélet

Csáky Pál: „Ez egész Európa szégyene”

Csáky Pál: „Ez egész Európa szégyene”

2009. szeptember 1., kedd
Csáky Pál: „Ez egész Európa szégyene”

Többezres tömeg gyűlt össze Dunaszerdahelyen, ahol a Magyar Koalíció Pártja szervezett tiltakozó nagygyűlést a szlovákiai nyelvtörvény bevezetése ellen – számolt be az eseményről a Magyar Nemzet. A résztvevők a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartását és a magyarellenes megnyilvánulások megszüntetését követelték.

A „Kiállunk a jogainkért” elnevezésű nagygyűlés zárónyilatkozatában kifejezik szándékukat, hogy országuk egyenrangú polgárai lehessenek. „Nem vagyunk sem bevándorlók, sem albérlők ebben az országban, ezért követeljük, hogy … ne döntsenek nélkülünk azokban az ügyekben, amelyek bennünket érintenek!” A nyilatkozatban a résztvevők nyomatékosan tiltakoztak a szlovák kormánykoalíció rendszeres magyarellenes megnyilvánulásai, illetve a dunaszerdahelyi fociszurkolók elleni rendőri beavatkozás ellen, valamint felhívták a figyelmet

Malina Hedvig

a szlovák rendőrség és igazságszolgáltatás előtti meghurcolására. „Nem tűrjük tovább, hogy a jelenlegi kormánykoalíció néhány politikusának állandó céltáblája legyünk” – olvasható a dokumentumban, mely a nyelvtörvénnyel kapcsolatban így fogalmaz. „Felháborítónak tartjuk, hogy magas pénzbírságokkal kívánják büntetni a közéleti nyelvhasználat néhány területét. Ez sérti az alapvető emberi jogokat, a szólásszabadságot. Követeljük, hogy a parlament törölje a törvény azon elemeit, amelyek a hátrányos megkülönböztetés alapját képezik.” A nagygyűlés követelte, hogy a szlovák parlament fogadja el az Európa Tanács kisebbségi nyelvhasználati jogok bővítéséről szóló ajánlásait és kérik, hogy mielőbb készüljön egy valódi nemzetiségi törvény. Azt is kimondták, hogy „az erőszakra alapozott nyelvvédelem soha nem éri el a célját, viszont mindig megrontja az egymás mellett élő népek viszonyát”.

Csáky Pál

, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke a találkozó záróbeszédében nemcsak Szlovákia, de egész Európa szégyenének nevezte az ország vezetőinek „antidemokratikus praktikáit”, mely ellen minden jóérzésű embernek fel kell emelnie a szavát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.