Közélet

Civil szakvélemény: alábecsülték a Ligetfürdő értékét?

Civil szakvélemény: alábecsülték a Ligetfürdő értékét?

2009. szeptember 29., kedd
Civil szakvélemény: alábecsülték a Ligetfürdő értékét?

A Ligetfürdő Civil Munkacsoport először márciusban lépett színre. A civilek az újszegedi fürdőberuházás vélt vagy valós visszásságait vizsgálták. Véleményük szerint alulbecsülték a Ligetfürdő területének önkormányzati apportértékét. Most elkészült a munkacsoport szakértőjének véleménye is. Az ügyben rendőrségi feljelentés is született, a nyomozati időszakot még 30 nappal meghosszabbították, az új szakvéleményt a civilek eljuttatták az eljáró hatósághoz.

A munkacsoport beszámolója szerint a Limit Kft. 30 ezer 547 négyzetméteres telket 458 ezer 205 forintra értékelte. Ezt a civilek elmondása szerint úgy határozták meg, hogy a Ligetfürdő környezetében található telkek átlagértékét határozták meg 22 426 forint/négyzetméteres nettó értéken, majd a Limit 10%-os értékcsökkenést jelzett a területre, és további 25%-ot, mivel annak egy része védelmi övezet alá esik, így a civilek számítása szerint 224 ezer 823 forint összeggel csökkent a teljes érték. A munkacsoport szakértője szerint azonban értékcsökkenést csak akkor lehet alkalmazni, ha a terület funkciója is megváltozik, azaz jövőre már nem egybefüggő területként, és fürdőként üzemel. És az önkormányzati szakvéleményben nem tüntették fel az úgynevezett „növelő tényezőt”, mint például a közművesítettséget, a csatlakozó aszfaltos utakat, a környezetben található parkolókat, tömegközlekedés közelségét. Külön kellett volna foglalkozni továbbá az elektromos, gáz-, vízközművek telepítettségével és kapacitásával. A munkacsoport véleménye, hogy az előbbiek miatt is aggályos a Limit által meghatározott érték. A civilek épp ezért eljuttatták az ügyben jelenleg is nyomozó, s a nyomozati szakaszt 30 nappal meghosszabbító eljáró hatósághoz szakértőjük véleményét is. A fejleményekről folyamatosan beszámolunk majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.