Közélet

Sérülhet a „Lófara” szerzői joga?

Sérülhet a „Lófara” szerzői joga?

2009. augusztus 24., hétfő
Sérülhet a „Lófara” szerzői joga?

A huszárszobor alkotójának rokonai is ellenzik az áthelyezést

lofara27

A Szegedi Hagyományőrző és VárosképvédőEgyesület az Egyesült Államokban találta meg a szegedi 3. Honvéd Huszárezred emlékművének alkotója, Gách István szobrászművész (1880-1962) leszármazottait - adta hírül portálunknak az egyesület. A leszármazottak és a városvédők szerint a szoborkert megszüntetése akár szerzői jogot is sérthet.

Az egyesület elnöke v. Szilágyi Árpád egy cikk formájában a magyarok világmagazinjába, a Panorámába és szerkesztőségünkbe is eljutatta a „hírt". A szöveget változtatás nélkül tesszük most közzé.

A második világháború szörnyűviharában Szegeden egy lelkes kis csoport azon fáradozott, hogy az elsővilágháborúban elesett huszároknak közadakozásból emlékművet állítson. Az emlékmű megalkotásával Gách István szobrászművészt bízták meg. Az emlékművet egy míves szecessziós korláttal körülvett parktükörben állították fel, ami ezzel egy kis kegyeleti kertté vált. Az avató ünnepséget 1943. május 9-én tartották katonai pompával, a város előljáróin kívül a kormány tagjai és egyházi méltóságok és az ezred veteránjai részvételével.Ez a kegyeleti hely 66 éven keresztül megbecsült és tiszteletben tartott része volt Szegednek. Jól beleilleszkedett a környező épületek geometriai rendjébe a csodálatos szecessziós műemlék Reök palota előtt. Ezt a környezetet akarja megváltoztatni a város helyhatósága a szobor értelmetlen arrébb helyezésével és a kegyeleti kert megszüntetésével. Ez ellen emelt szót a magyar szellemi élet számos kiválóságával együtt a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület. Az emlékművet a szerzői jog is védi, ezért az egyesület az internet segítségével megkereste és nagy örömére megtalálta Gách István jogutódát, unokáját Susie Gách Peelle festőművészt és családját; édesanyját, Gách István fia, Gách György szobrászművész özvegyét, és Gách István dédunokáját, Evan Gách Peelle festő és szobrászművészt az Egyesült Államokban. Természetesen ők is ellenzik az emlékmű elmozdítását.v. Szilágyi Árpádvárosvédő polgár, az egyesület elnökehttp://szegedma.hu/hir/2009/07/itt-a-hatarozat-a-lofara-kegyeleti-emlekhely/
lofara
Az egyesület sajtótájékoztatón ismerteti a család véleményét (Kiss Istvánépítész tanácsadó, v. Szilágyi Árpád az egyesület elnöke és Ifj. Szilágyi Árpád szóvivő)
A képen balról jobbra: Gách István, Gách György, Susie Gách Peelle, Evan Gach Peelle

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.