Közélet

Öt gödör Szegeden – 1. rész

Öt gödör Szegeden – 1. rész

2009. augusztus 28., péntek
Öt gödör Szegeden – 1. rész
Szegeden a város több pontján régi-új gödrökre akadhatnak a város lakói és az ide látogatók. Van, ami már évtizede csúfítja a városképet, de sajnos sorra keletkeznek újabbak is, melyekről szinte senki nem tudja, meddig fognak létükkel – mintegy hiányjelekként – bizonytalanságot sugallni az emberek felé. Körképünkkel öt gödröt (illetve hasonló ürességet) járunk körbe, és próbáljuk kideríteni, mikor tűnnek el végre. Mind közül legismertebb a volt Centrum áruház melletti telek (felső képünkön), mellyel a legtöbb Szegedre látogató találkozik, hiszen a betonozott alapból, oszlopokból álló torzó a tömegközlekedési eszközökből is jól látható. A terület alját gyakran lepi el víz, gazosodik, szemetesedik. Élővilága is igen gazdag: a rengeteg itt kikelő szúnyogtömegen kívül megemlítendők a kóbor macskák, amik a területet egyre szaporodó kölykeik számára játszótérként és vadászterületként használják. Ugyan a telek tulajdonosa többször is megígérte, hogy beépíti a gödör helyét, mégsem történt semmi, többszöri felszólítás ellenére sem. A Belváros 2001. Kft.-nek legkésőbb a városvezetés által megszabott határidőig – 2010. július 16-ig – el kell készülnie az építkezéssel, különben az önkormányzat kisajátítja a telket. A terület sorsa tehát még legalább egy évig bizonytalan, de utána sem várható gyors építkezés, hiszen a város is csak a telek megszerzése után kezdhet bármit terveztetni a Centrum-gödör helyére.

Megszokott látvány?

A másik évtizedes múltú mélyedés a Stefánián bonyolítja a gyalogosok és kerékpárosok életét: amint lapunk is megírta, a jövő esztendőig még folytatódnak a középkori vár feltárási munkái. Nem könnyű a közlekedés a kerítés mellett, és a múzeum, a színház vagy a több nyári rendezvénynek is helyet adó Tisza-part közvetlen szomszédságában a gödör látványa sem túl hangulatos vagy vendégcsalogató. Sokan már teljesen megszokták ezeket a régi hiányjeleket a város térképén, s nem is számítanak rá, hogy a közeljövőben bármi is történik a beépítésük érdekében. És a gödrök nemhogy fogynának, de szaporodnak: a Honvéd téren, a Bertalan-híd lábánál vagy a korábbi kendergyár helyén is üresen tátonganak a telkek.

Parkolóház, irodaház

A közlekedési nagyprojekt során átalakuló Boldogasszony sugárúti forgalmi változások kapcsán már felmerült a Honvéd térre tervezett parkolóház létesítése, melyből egyelőre egy elkezdődött, majd elakadt építkezést láthatnak a Tisza Lajos körúton vagy az egyetemi könyvtár felé közlekedők. A 150 férőhelyesre tervezett parkolóház mellett társasházat és üzletsort tartalmazó beruházás tulajdonosa banki problémákra hivatkozott a munkálatok leállásakor, de ez év végéig mindenképpen szeretnék befejezni az építkezést. Az önkormányzat 2008 végén a cég kérésére egy évvel elhalasztotta a befejezési határidőt, ezért cserébe a kivitelező a Honvéd tér megszépítését és a környék csapadékvíz-elvezetésének megoldását vállalta. A Bertalan-híd újszegedi lábához tervezett, 5 milliárd forintos beruházásként ismertté vált ötszintes irodaház építése is megakadt az első tereprendezésnél: a fák kivágásán túl és az építkezés megkezdésén innen csak a csupasz terület látható. A kivitelezők a válságra hivatkozva halogatják a munkálatok elindítását, mivel a megfelelő számú bérlő hiányában nem érné meg az óriási befektetés.
Hasonló lehet a helyzet a városrész másik pontján is, ahol az egykori újszegedi kendergyár lebontása után, az akkoriban nagy kampánnyal beharangozott leendő Europark építkezésére várnak. Az Interspar bevásárlóközpont még sehol, egyelőre az odébb költöztetésre váró újszegedi vasútállomás is a helyén, a közúti és vasúti forgalmat lebonyolító déli Tisza-hídról pedig már nem is szólunk. A Heavytex bontása után az új kereskedelmi központ építkezésének kezdete jelenleg teljesen bizonytalan. A témában megkerestük a szegedi önkormányzat illetékes irodáit és néhány kivitelezőt is, válaszaikat következő cikkünkben közöljük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.