Közélet

Szlovákia a szlovákoké – Fico nem enged

Szlovákia a szlovákoké – Fico nem enged

2009. július 20., hétfő
Szlovákia a szlovákoké – Fico nem enged

A szlovák kormányfő, Robert Fico a Budapesten elfogadott négypárti nyilatkozatra, amelyet a nyelvtörvény kapcsán írtak alá a magyar parlamenti pártok, úgy reagált, hogy a Szlovák Köztársaság kormánya nem enged semmiféle nyomásnak az elfogadott államnyelvtörvény kapcsán és nem érti, miért kellene egy önálló államnak magyarázkodnia mások előtt arról, hogy az államnyelvet törvényileg védi és a megszegőit megbünteti - írja a felvidék.ma.

A szlovák miniszterelnök élesen kritizálta a magyar politikusokat, hogy megnyilvánulásaik támadásként foghatók fel a szuverén szlovák állam ellen.

Fico

határozottan kijelentette, hogy a szlovák nyelv a hivatalos nyelv Szlovákiában, amelyet mindenkinek beszélnie kell és joga van hozzá, hogy ezen a nyelven információkat kapjon bárhol az országban, akár a vegyesen lakott déli területeken, akár máshol. Elvárja az állam, hogy mindenki, aki szlovák állampolgár, értse és bírja az államnyelvet. Joga van minden szlováknak, hogy az államnyelven tudjon érintkezni a hivatalokban és egyéb más intézményekben. A magyar politikusok nem értik meg, hogy már nem Nagy-Magyarország van, nem adhatnak parancsokat, utasításokat a szlovákoknak - tette hozzá. Nevetséges, ítélte meg, hogy a saját országukban a szlovákoknak harcolniuk kell a szlovák nyelvért. Határozottan kijelentette, hogy nem lép vissza még az EU felől érkező nyomásnak sem! A szlovák miniszterelnök elítéli azt is, hogy a dél-szlovákiai szlovákoknak magyarul kelljen tanulniuk ahhoz, hogy megértessék magukat a mindennapokban, hogy információkat kapjanak. Szerinte hosszú éveken át sérültek a szlovákok jogai a magyarok lakta területeken. A teljes cikk a

felvidék.ma oldalon itt

olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.