Közélet

Négypárti nyilatkozat a szlovák nyelvtörvény ellen

Négypárti nyilatkozat a szlovák nyelvtörvény ellen

2009. július 16., csütörtök
Négypárti nyilatkozat a szlovák nyelvtörvény ellen

Az Országgyűlés négy frakciója közös nyilatkozatban tiltakozott a szlovákiai nyelvtörvény bevezetése ellen – adta hírül a felvidék.ma hírportál. A magyar politikusok úgy fogalmaznak, a kisebbségi nyelvhasználatot korlátozó és szankcionáló diszkriminatív rendelkezés „indokolatlanul beleavatkozik az emberek magánéletébe és korlátozza a Szlovákiában élő magyarok és más kisebbségek jogait”.

A szlovák államnyelvi törvény módosításával kapcsolatos közös fellépést az SZDSZ frakcióvezetője,

Kóka János

kezdeményezte. A Fidesz részéről nyilatkozat aláírója

Balla Mihály

, a KDNP képviselői közül

Rubovszky György

volt, az MSZP-t pedig

Kozma József

képviselte. A magyar politikusok kitérnek arra, hogy a két ország közti jószomszédi viszonnyal, a szlovák–magyar alapszerződéssel és a vonatkozó nemzetközi egyezményekkel egyaránt összeegyeztethetetlennek tartják a szlovák nyelvtörvényt: „A szlovákiai magyar kisebbséget példátlanul szankcionáló törvény az európai kisebbségi jogokkal, az Európai Unió szellemiségével, a meglévő emberi jogi egyezményekkel és a józan ésszel is ellentétes.” A négy frakció képviselője egyetért abban, hogy a rendelkezés „súlyos és az európai gyakorlattal ellentétes, a törvényhozók által szentesített emberi jogi jogsértés.” A nyilatkozat szerint a törvénymódosítás a mindennapi nyelvhasználatot ideológiai alapon, főként a nyilvános és hivatalos érintkezések során korlátozza, amivel „aránytalanul és indokolatlanul beleavatkozik az emberek magánéletébe”. Az aláírók felhívják a szlovák parlamenti pártokat, hogy a diszkriminatív rendelkezéseket mielőbb vonják vissza és kezdeményezzenek tárgyalásokat a kisebbségek számára is elfogadható nyelvhasználati szabályozásról. A nyilatkozat teljes szövege a

felvidek.ma oldalán

olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.