Közélet

Jobbik-demonstráció a fővárosban - szegediekkel

Jobbik-demonstráció a fővárosban - szegediekkel

2009. július 11., szombat
Jobbik-demonstráció a fővárosban - szegediekkel

A Magyar Gárda Egyesület feloszlatásáról szóló bírósági döntés és a július 4-i fővárosi rendőri akció ellen tiltakozott szombaton 17 órától a budapesti Szabadság téren a Jobbik Magyarországért Mozgalom. A tüntetésre Szegedről és Csongrád megye minden részéről utaztak fel a párt tagjai és szimpatizánsai. Portálunkon folyamatosan frissülve számoltunk be a történésekről.

A Jobbik busza délben indult el Szegedről

Ö. Kovács Márton

helyi alelnök szervezésében. A járat megáll majd Hódmezővásárhelyen, Csongrádon és Szentesen is. A

Vona Gábor

országos elnök által meghirdetett Jobbik-demonstráció 17 órakor kezdődik a Szabadság téren. Az eseményekről folyamatosan tájékozódhatnak a SZEGEDma.hu-n. Pénteken az országban több helyen tüntetett a Jobbik. A szegedi tiltakozásról szóló

cikkünket és videónkat itt tekinthetik meg

.

13.00:

Ö. Kovács Márton arról tájékoztatott bennünket, hogy a busz elhagyta Hódmezővásárhelyt. Autókkal is Budapest felé tartanak a Csongrád megyei gárdisták és jobbikosok. A küldöttségért a szegedi alelnök felel majd, akinek számításai szerint mintegy százan képviselhetik majd megyénket a fővárosi demonstráción. 16 órakor már a helyszínről jelentkezünk.

17.00:

Jelenleg gyülekezik a tömeg a Szabadság téren. Legalább 5-6 ezer fő van jelen eddig. Közben istentisztelet zajlik. A tömeg közelében rabszállítókkal és vízágyúkkal készülve várakozik a rendőrség. A gárdisták fekete nadrágban és fehér ingben vannak, hónuk alatt azonban ott a mellény is, amit valószínűleg fel fognak venni. További részletekkel hamarosan jelentkezünk.

18.00:

A demonstráció kezdetére körülbelül 7-8 ezer ember gyűlt össze a Szabadság térre. Először a Nemzeti Jogvédő Alapítvány részéről

Szöőr Anna

kérte meg a nemzeti érzelmű értelmiségieket, hogy lépjenek be a Magyar Gárdába, majd

Kiss Róbert

, a Gárda országos kapitánya

szólította fel

a téren megjelent mintegy ezer gárdistát, vegyék fel a sisakot és a mellényt. Kiss átadott egy mellényt

Szegedi Csanád

EP-képviselőnek, aki azt mondta, hogy kedden Strasbourgban, az Európai Parlament alakuló ülésén ebben a mellényben vesz majd részt. A demonstráció békésen zajlik.

18.30:

Mivel a Magyar Gárda a Szabadság téren a tüntetés kezdetekor újjáalakult, s a színpadon csatlakozott a mozgalomhoz

Sárdy Barbara, Murányi Levente, Pörzse Sándor, Morvai Krisztina

és

Vona Gábor

, ezért elhangzott, hogy az értelmiség kiállása a mozgalom mellett már lehetetlenné teszi, hogy gumibottal verjék szét azt. Vona Gábor beszédében elmondta, hogy fel kell készülni a kormányzásra és a rendteremtésre.

18.45:

Rendbontás nélkül ért véget a tüntetés. Megkértük a helyszínen tartózkodó Ö. Kovács Mártont, a szegedi Jobbik alelnökét, hogy értékelje a demonstrációt. Az alelnök biztatónak ítélte, hogy ilyen nagy tömegben jelentek meg a Gárda szimpatizánsai – szerinte közel 8 ezren gyűltek össze a Szabadság térre. „Ez az összejövetel tiltakozás volt a Gyurcsány-Bajnai-féle korszak és a rendőrterror ellen és kiállás a Magyar Gárda mellett, mely itt, most újjáalakult” – mondta Ö. Kovács, aki hozzátette, hogy Morvai Krisztina a keddi strasbourgi ülésnapra, ahol az iráni emberjogi kérdés lesz napirenden, mind a közel 700 EP-képviselőnek kioszt egy CD-t, amin a magyarországi rendőri brutalitás képei lesznek láthatóak, és felhívja a képviselők figyelmét, hogy először az EU-n belül kell rendet tenni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.