Közélet

A SZVSE-pályán elkezdődtek az új körforgalom munkálatai

A SZVSE-pályán elkezdődtek az új körforgalom munkálatai

2009. július 31., péntek
A SZVSE-pályán elkezdődtek az új körforgalom munkálatai

Rendőri és városházi biztosítás fogadta a hivatal munkatársait

A vasutas pályán rendőröknek, a regionális államigazgatási hivatal munkatársainak, a kivitelező embereinek, újságíróknak, az egyesület tagjainak és a városházi biztonsági szolgálat egyik emberének a jelenlétében, közel egy óra tanácskozás után a város végül birtokba vehette a kisajátítási eljárás során neki ítélt területet. Ezzel a Rókusi körúti körforgalom kiépítésének terepmunkálatai is megkezdődtek.

A torony alatt nemrégiben

az elektromos tömegközlekedés-fejlesztés idei terveit ismertették a projekt felelősei

, amelynek a legjelentősebb munkálatait az 1-es villamos vonalának felújítása és Rókusi körúton egy többsávos, lámpás körforgalom kialakítása jelenti. Ez utóbbi építkezés kezdetét tette kérdésessé egy régóta húzódó jogvita Szeged város önkormányzata és a SZVSE között. A probléma lényege tömören annyi, hogy a körforgalom kiépítéséhez kell egy terület a sportingatlanból, amit a vasutasok szerint a város áron alul, mintegy 13 millió forintért akart megvenni, és nem hajlandó velük érdemben tárgyalni, mi több, a sportegyesület megítélése a torony alatt erősen diszkriminatív, ami a SZVSE szerint a sporttámogatások megvonásán és a városvezetők nyilatkozataiban érezhető.

Szentgyörgyi Pál

(MSZP) gazdasági alpolgármester viszont úgy gondolja, hogy a SZVSE szándékosan akadályozza a projektet, és ehhez

minden jogi és politikai eszközt felhasznál

.

Véget ért a huzavona

Pont, vagyis inkább pontos vessző került péntek délelőtt az ügy végére, ugyanis ahogy a bevezetőben már leírtuk, közel egyórás huzavona után végül szabad utat kaptak a kivitelezők emberei, és felmérhették a terepet, a Dél-alföldi Regionális Államigazgatási Hivatal munkatársai pedig – akiket külön kérésükre nem fényképezhettünk le – megírták később a jegyzőkönyvet az átadásról. Ahogy azt már leírtuk: a város először felajánlott 13 milliót a telekért, majd mikor ezt nem fogadta el az egyesület, elindította kisajátítási eljárást. A SZVSE ennek felfüggesztését kérte a Csongrád Megyei Bíróságon, amit az eljáró hatóság elutasított. Ezt megfellebbezték a vasutasok a Fővárosi Ítélőtáblánál. (Közben vészesen közeledett a beruházás kezdete, az augusztus.) Az ítélőtábla július 8-án döntött: helyben hagyta a megyei bíróság ítéletét, és elutasította a SZVSE felfüggesztésről szóló kérelmét. Ezt az a dokumentumot július 21-én megkapta az államigazgatási hivatal, és a szabályok szerint a kézhezvételt követő tizedik napon elindították a terület birtokba vételét. Péntek reggel azonban a vasutasok azért nem akarták beengedni a kivitelezőket, mert érvelésük szerint újabb fellebbezést adtak be. A törvény szerint azonban egy újabb fellebbezés önmagában nem helyezi hatályon kívül az ítélőtábla eredeti döntését. Mindent összegezve: a munkálatok ma elkezdődtek, a felek között már csak a hivatal által megítélt 27 millió forintos telekár miatt van jogvita. A város egyébként letétbe helyezte már ezt az összeget, amit papírokkal igazolt. Az összeggel kapcsolatban értesüléseink szerint még lehetséges egyezkedés a SZVSE és a város között. Másrészről viszont úgy informálódtunk, hogy a letétbe helyezett milliókra a vasutasokkal perben álló cégcsoport, a Szeviép is jogot formál, mely korábban szerette volna megszerezni a sportegyesület ingatlanját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.