Közélet

NOE: diszkrimináció a családi pótlék megadóztatása

NOE: diszkrimináció a családi pótlék megadóztatása

2009. június 2., kedd
NOE: diszkrimináció a családi pótlék megadóztatása

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) szerint a családi pótlék adóalapba való bevonása hátrányos helyzetbe hozza a gyermekeket nevelőket. A több tízezer nagycsalád háromnegyed része a létminimumon vagy az alatt él - mondta el az InfoRádiónak az egyesület elnöke.

Szabó Endre

elhibázottnak és abszurdnak nevezte azt a Bajnai-kormány által beterjesztett válságkezelő csomagban szereplő kitételt, mely a családi pótlék adóalapba történő bevonásáról rendelkezik. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete alkotmányellenesnek tartja, hogy két azonos keresettel rendelkező állampolgár közül azt éri negatív diszkrimináció, aki több gyereket vállalt. A törvény szerint ugyanis ez utóbbi dolgozó adóalapját jelentősen megemeli az adóba beszámított családi pótlék, így magasabb adósávba is kerülhet a jövedelmének egy része. Szabó úgy fogalmazott, szükséges a jelenlegi családtámogatási és szociális juttatási rendszer átalakítása, de a kormány - elsősorban pénzügyi szempontok alapján beterjesztett - javaslata helyett csak egy hosszú távra szóló, szakértői vélemények alapján kidolgozott módosítás lenne elfogadható számukra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.