Közélet

Közgyűlés: szirmok, labdák és a nevelőotthon

Közgyűlés: szirmok, labdák és a nevelőotthon

2009. június 27., szombat
Közgyűlés: szirmok, labdák és a nevelőotthon
kozgyules28

Az Árpád Nevelőotthon Tápéra költöztetése, a tömegközlekedési és a távhődíjak emelése, az MSZP miniszterelnök-jelölése és a szegedi labdarúgás támogatása körül alakult ki a leghevesebb szópárbaj Szeged város közgyűlésének pénteki ülésén. A Fidesz ragaszkodott hozzá, hogy nincs két Botka László, az egy polgármester megígérte, hogy a városban marad. Amúgy ki-be rohangált telefonjával országos pártügyeket intézni.

Szirmok hulltak alá a szegedi közgyűlés pénteki ülésének kezdetén - a szervezők a XI. Szőregi Rózsaünnepre csábították a képviselőket és a város lakosságát. A szőregieknek nem volt szerencséjük az első nappal, hiszen néhány óra múlva érkezett a jég és az özönvízszerű eső, ami el is mosta a pénteki programokat; reméljük, hétvégére már minden visszaáll a régi kerékvágásba! Napirend előtt a független

Balogh László

szellős, élhető, parkosított Mars teret követelt, s kérte a polgármestert, az elkövetkező fejlesztésekkel kapcsolatban végre készüljenek hatástanulmányok. A KDNP frakcióvezetője,

Kalmár Ferenc

a június 7-i EP-választás szegedi eredményére hívta föl a figyelmet, hangsúlyozva: az emberek itt is nemet mondtak a szocialista politikára. Ennek okát a lakossági tiltakozások ellenére megvalósított projektekben (például 2-es villamos, huszárszobor áthelyezése) és a be nem tartott ígéretekben (évi 4-500 új munkahely) vélte felfedezni.

Hüvös László

, a Fidesz tisztségében megerősített frakcióvezetője arról beszélt, hogy

Botka László

(MSZP) országgyűlési képviselőként folyamatosan megszavazza a szegedieket sújtó megszorításokat. Az ÁFA tervezett emelése Hüvös szerint 2 milliárd forinttal drágítja meg a város beruházásait, azaz újabb hitelfelvétel áll küszöbön. A polgármester válaszában cáfolta a költségnövekedést, a megszorítások szükségességét pedig szokásához híven a világgazdasági válsággal indokolta.

Árpád Nevelőotthon: egyre több a bizonytalanság

Az Árpád Nevelőotthon tervezett Tápéra költöztetése a nap folyamán többször is komoly szópárbajt robbantott ki a díszteremben. Tápé képviselője, a KDNP-s

Juhász Gyula

bejelentette: a helyiek közül már több mint 2000 fő tiltakozik aláírásával az ellen, hogy a Budai Nagy Antal utcai, korábbi iskolaépületbe költöztessék a

magatartási és viselkedészavaros, pszichoaktív szerekkel küzdő, alkalmasint bűnelkövető 12-18 év közötti gyermekeket és fiatalokat nevelő intézményt. Juhász szerint a városnak nincs építési engedélye, hiszen Tápé és a szomszédok is fellebbeztek, a másodfokon eljáró építési hatóság pedig még nem döntött. Nehezményezte, hogy a színfalak mögött már 2007-ben megszületett a városi koncepció a költöztetésről, de az érintett lakossággal a törvényi előírással szemben nem egyeztettek.

kozgyules12

Mint mondta, maga is hibázott, hogy 2008 júniusában megszavazta az ezzel kapcsolatos előterjesztést, hiszen nem gondolta, hogy olyan beruházást akarnak keresztülvinni, ami hátrányos a tápéiakra nézve. Szerinte az érdemi információk csak ezt követően kerültek napvilágra, hiszen a tervek tavaly novemberre készültek el, illetőleg írásbeli kérdéseire kapott tájékoztatást. Érthetetlennek nevezte, hogy a felettes szakmai szervek által kifogástalannak ítélt Szőregi úti helyéről miért kell kiebrudalni a nevelőotthont. A tápéi iskolaépület aligha alkalmas egy ilyen intézmény céljaira, nem felel meg a minőségbiztosítási előírásoknak, ráadásul bajosan kaphat működési engedélyt, hiszen a közvetlen közelében két kocsma is található. A finanszírozási oldallal is bajok lesznek - figyelmeztetett -, hiszen a város „hamisan" hivatkozott feladatellátási hiányra uniós pályázatában. Juhász éppen ezért több helyen - így a Szociális és Munkaügyi Minisztériumnál, valamint az Európai Szociális Alapnál - is kérte a projekt felülvizsgálatát.

Mózes Ervin

jegyző ismertette a város jogi álláspontját, miszerint van érvényes építési engedély. Juhász Gyula egy olyan pályázatért jelentette föl Szeged városát, amit tavaly maga is megszavazott - ezt már Botka László mondta. A polgármester szerint a KDNP-s képviselő nem csinál mást, mint ellenzéki társai: ha valaki valamilyen sérelme miatt tiltakozik egy beruházás ellen, azonnal mögé áll, s politikai botrányt igyekszik csapni az ügyből. A jobboldali képviselők vagy vették a fáradságot, hogy elolvassák a 2008-as előterjesztést, vagy nem tudnak olvasni - fejtette ki. Az ülés során az ellenzékiek közül többen megemlítették: az állhat a háttérben, hogy „nagyon eladó" a Szőregi úti 2,6 hektáros, értékes terület. Botka erre azt felelte, az eladásból származó pénzt beruházások önrészébe forgatják vissza, egyébként pedig igencsak költséges 16 gyereket 2,6 hektáron nevelni. Még drágább 130 millióért átköltöztetni őket - érkezett a riposzt a Fidesz és a KDNP padsoraiból.

Botka mint kormányfő - „Ti támogatnátok ebben?"

Politikai bojkott körzetekkel szemben?

Farkasné Pocsai Blanka (Fidesz) és Kalmár Ferenc (KDNP) a közgyűlésen megismételték egy korábbi sajtótájékoztatójukon elmondottakat: a városvezetés hátrányosan különbözteti meg az ellenzéki képviselők körzeteit a beruházásoknál. Farkasné Pocsai Blanka saját körzete, Marostő egyik megvalósulatlan játszótérfejlesztésével támasztotta ezt alá. Elmondása szerint a Szeged Környezetgazdálkodási Kht. munkatársa hívta fel, hogy a költségvetési előkészítés során a körzet hárommillió forintot kapott játszótérfejlesztésre. Később a kht.-tól felhívták ismét – az egyik szocialista képviselő fia –, hogy közöljék, mégsem jár a támogatás... Botka László minderre úgy reagált: számára nem szempont, melyik körzetben ki a képviselő. Egyébként szerinte a szegediek 30 százaléka tudja, ki képviseli körzetét, a polgármestert viszont 96 százalék ismeri.

A fideszes

Póda Jenő, Balogi Dániel

és

Oláh János

is kérte a polgármestert, ne szavazza meg a Parlamentben, hogy az iparűzési adók beszedése az APEH hatáskörébe kerüljön. Póda szerint így elvész az önkormányzatiság. Botka azt válaszolta: erre a hatékony, olcsóbb állam megteremtése miatt van szükség, s törvényi garancia lesz rá, hogy az önkormányzatok időben megkapják a bevallott összeget. A szocialista politikus egyébként a délelőtt folyamán többször is elhagyta az üléstermet, mint bevallotta, a párt országos ügyeit kellett intéznie. Az ellenzék soraiból többen is felemlegették lehetséges miniszterelnök-jelöltségét. Ti támogatnátok ebben? - kérdezte nevetve Botka, majd mivel nem érkezett válasz, megígérte, hogy ebben az esetben marad Szegeden. A Fidesz és a KDNP - Hüvös László vezetésével - a tömegközlekedési, parkolási és a távhődíjak emelése ellen is felemelte szavát, mondván: a családok több terhet már nem képesek elviselni. Debrecenben drágább a tömegközlekedés, Hódmezővásárhelyen nagyobb a munkanélküliek aránya, egyébként pedig a Fidesznek kér lenne bejelentenie, hogy ha hatalomra kerül, onnantól kezdve minden olcsóbb lesz - hangzott a polgármesteri értékelés.

Haág Zalán

(KDNP) a világos parkolási és közlekedésfejlesztési koncepció hiányát kérte számon,

Nagy Sándor

(SZDSZ) alpolgármester szerint viszont éppen ennek végrehajtása zajlik. Haág a Reök-előtti huszárszobor áthelyezése elleni is felszólalt, amire Botka azt mondta: az „úgynevezett" civilek beadványai már csak azt érhetik el, hogy a szobor talapzatát nem lehet majd újraépíteni a téren.

Szegedi foci: adtak vagy elvettek?

kozgyules19

„Ne vegyétek el Szegedtől a focit!" - ez a felirat néhány labdarúgó-szurkoló kezében jelent meg a karzaton, miközben a városatyák három sportegyesület támogatásáról tárgyaltak. Az előterjesztés értelmében a város kiemelt élcsapatai mellett 3 éves támogatási szerződést köt a férfi röplabdásokkal, a Szedeák férfi kosarasaival és a Tisza Volán SC labdarúgó-szakosztályával: jövőre a röplabda 5 milliót, a kosárlabda 6,5 milliót, a foci 10 milliót kap, 2012-ig az inflációval növelt összeget kapnák meg a sportegyesületek. A foci támogatása körül komoly vita robbant ki. Botka szerint a „Fidesz által hergelt" szurkolók épp akkor balhéznak, mikor a város - egyedüli szponzorként - pénzt ad a sportágra, ráadásul őt folyamatosan azzal vádolják, hogy tönkretette a focit. Oláh János arra hívta föl a figyelmet, hogy a drukkerek tiltakozása mögött a labdarúgópályák értékesítésével kapcsolatos önkormányzati szándék is áll.

Kohári Nándor,

a sportbizottság fideszes elnöke pedig módosító javaslatot nyújtott be: kapjon a Tisza Volán SC labdarúgó-szakosztálya jövőre 15 milliót. Ezt azzal indokolta, hogy több mint egy tucat korosztályos gárdája is van a Tisza Volán Focisulinak, így ezek támogatása is megoldódna (ráadásul nem következne be egyfajta visszalépés, hiszen a felnőtteknek tavaly 10,9 milliót szavazott meg a bizottság, az utánpótlás pedig idén is csak 2,2 milliót kapott a korábbi 4 helyett). Ellenkező esetben ki kell dolgozni a jogi hátterét, miként finanszírozza a város a továbbiakban az utánpótlást.

Szentgyörgyi Pál

(MSZP) alpolgármester ígéretet tett: nem kívánnak pénzt elvenni a focitól, így Kohári Nándorral együtt megtalálják a módját annak, hogy a következő években is legalább az idei összeget megkaphassák a korosztályos együttesek. Kohári javaslatáról név szerint szavaztak: a Fidesz és a KDNP 11 jelen lévő képviselője, az MDF és az Együtt Szegedért Egyesület politikusai (3 fő) és a független

Beck Zoltán

nyomta meg az igen gombot, az MSZP-sek és az SZDSZ-esek nem támogatták a kezdeményezést - csak

Iványi Aurél

(MSZP) és

Virág András

(SZDSZ) tartózkodott. Az ellenzék nemet mondott a nevelőotthonnal kapcsolatos beruházásra és a díjemelésekre, ennek ellenére ezeket

megszavazta a kormánypárti többség

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.