Közélet

A „magyarverések” miatt sürgető lenne az összefogás

A „magyarverések” miatt sürgető lenne az összefogás

2009. június 23., kedd
A „magyarverések” miatt sürgető lenne az összefogás

Budapest szerepvállalásával járó összefogást sürget a magyarok bántalmazása ellen egy vajdasági magyar párt közleményében. A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) felhívására egy június 7-i eset adott okot – olvasható az mno.hu-n.

A hónap elején Újvidéken egy Dimitrije Guzvica nevű – hírek szerint a valamikori Jugoszlávia területéről menekült – férfi és társai súlyosan bántalmaztak két magyarul beszélő férfit, Szabó Róbertet és Horváth Csabát. Az, hogy magyarokat akartak-e büntetni, vagy csak az ismeretlen nyelv hallatán támadt fel bennük az indulat, még nem derült ki. A VMDP dokumentuma azonban egyértelműen „magyarverésről” szól, megállapítva, hogy az ilyen esetek minősítése körül kialakult hivatalos magyar és szerb értelmezések nem felelnek meg az egyes cselekmények súlyának, s nélkülözik a megfelelő politikai értékelést. A VMDP „hosszú évek tapasztalataiból kiindulva” négy kérdésben tartja szükségesnek a közös álláspontot Magyar Koalíció részéről. Mivel a szerb hatóságok oldalán a tettesek motívumainak minősítésével eleve baj van – szögezi le a VMDP –, a három délvidéki magyar párt alkotta Magyar Koalíció pártjai részéről „magyarverésnek” kell minősíteni minden olyan eseményt, amikor a többségben levő szerb támadók magyart bántalmaznak. Ezt a politikai minősítést csak akkor lehet megváltoztatni, ha a rendes bírósági eljárás során bebizonyosodik, hogy nem nemzeti alapú támadásról volt szó. A Magyar Koalíció pártjai mondják ki, hogy a „magyarverések” olyan a szerb hatalom által alkalmazott módszer, amely arra szolgál, hogy állandó pszichikai nyomás alatt, politikai alávetettségben tartsa a vajdasági magyarokat. Végezetül a VMDP azt szeretné, ha a Magyar Koalíció pártjai felkérnék a budapesti kormányt, hogy a magyar fél már a júliusi magyar–szerb kormányfői találkozón ebben a szellemben szóljon a „magyarverésekről”. Pásztor István, a Magyar Koalíciót vezető Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nem kívánta kommentálni a VMDP elnökének írását. Az MTI-nek azt mondta, hogy pártja minden magyarokat érő bántalmazást szóvá tesz jogi, közigazgatási szinten, illetve a szerb és a magyar politikusokkal megtartott találkozókon – írja az mno.hu.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.