Közélet

Kiszámítható családpolitikára van szükség!

Kiszámítható családpolitikára van szükség!

2009. április 23., csütörtök
Kiszámítható családpolitikára van szükség!

Kevés a bölcsődei férőhely, nincsenek családbarát munkahelyek, az állam támogatás helyett megszorítással „hálálja meg", ha valaki gyermeket vállal - a Magyar Nemzet beszámolójából a 2002 óta kiszámíthatatlan családpolitika rajzolódik ki. A lap által megkérdezett demográfus szerint a népességfogyás egyetlen módon lassítható: családi adózással lehet ösztönözni a gyermekvállalást.

Vukovich Gabriella

demográfus szerint egy fogyó népességű országban komoly feladatokat kell felvállalnia a mindenkori államvezetésnek, a civil szervezeteknek és az egész társadalomnak, hogy minél több gyermek megszületését elérje. Ha ez nem sikerül, akkor hazánkban akár 40 éven belül a mostani létszámának felére csökken a gyermekek és fiatalok száma. „A népességfogyást nem lehet megállítani" - mondta el a szakember - „ de a kedvezőtlen folyamatokat lehet és kell is lassítani." A demográfus úgy véli, fontos lenne rávenni a nőket arra, hogy a mostani 30-35 éves koruk előtt szüljenek, hiszen így nem lenne akkora korkülönbség a gyermek és szülei között, illetve több esély lenne újabb gyerekek megszületésére egy-egy családban. Mivel egy gyermek felnevelése 20-25 évig is eltart, csak a változó kormányoktól és politikai irányoktól független, kiszámítható családpolitika képes garantálni az ehhez szükséges biztonságos körülményeket. Ha elvonások, megszorítások és korlátozások fenyegetik a családokat, bizonytalanná válik a gyerekvállalás és -nevelés. A szakember szerint hazánkban éppen emiatt a tervezhetetlen környezet miatt születik jóval kevesebb gyerek, mint amennyit a szülők szeretnének. Vukovich Gabriella úgy látja, 2002 óta összekeveredett a család- és a szociálpolitika, és mára egyáltalán nem lehet tudni, mit akarnak tenni a területtel az aktuális kormányzó pártok. „Meglehetősen családellenesek az azóta történt változások" - fogalmazta meg véleményét a demográfus. Vukovich a bölcsődék és óvodák szűkös keretszámaira és a szülők munkaidejéhez nem illeszkedő működési idejére is felhívta a figyelmet. A hivatalokban babaszobák létesítése, a tömegközlekedés babakocsival való használhatósága is sokat segítene a kisgyermekes anyák életén. Mivel a társadalom érdeke, hogy minél több gyermek szülessen, ezért a gyermekvállalókat pozitív diszkriminációban kell részesíteni. Erre a leghatékonyabb módszerek a családi adózás bevezetése, a részmunkaidő vagy a távfoglalkoztatás lehetővé tétele volnának. „Minden olyan rendszer, amely figyelembe veszi a gyerekek vagy az eltartottak számát, igazságosabb", mint a jelenlegi, ami teljesen figyelmen kívül hagyja ezeket a tényezőket. A témáról bővebben olvashatnak

a Magyar Nemzet oldalán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.