Közélet

Kulturális és gazdasági együttműködés Szabadka és Szeged között

Kulturális és gazdasági együttműködés Szabadka és Szeged között

2009. április 29., szerda
Kulturális és gazdasági együttműködés Szabadka és Szeged között
szegedszabadka1
Kulturális és gazdasági együttműködésekről állapodott meg a szabadkai és szegedi önkormányzat a két város közgyűlésének, illetve képviselő-testületének szerdai együttes ülésén.

Nagy Sándor

(SZDSZ) szegedi gazdaságfejlesztési alpolgármester az ülésen elmondta, májustól elérhetővé válnak a magyar-szerb határon átnyúló együttműködési program (IPA) pályázati forrásai. Az uniós program keretében összesen 16,6 millió euró áll majd rendelkezésre az elkövetkező két évben. Az önkormányzatok pályázatot nyújtanak be a két - az EU vámhatárán található - városban meglévő logisztikai kapacitások közös kihasználására. Az elkészülő tanulmányban elsősorban azt vizsgálják meg, miként működhetnek együtt a szegedi és a szabadkai logisztikai központok az áruk elosztásában és vámkezelésében - közölte a politikus. Szeged és Szabadka szintén uniós pályázati támogatással kulturális-turisztikai programot dolgoz ki elsősorban az épített örökség bemutatására. Ennek előzménye egy a közelmúltban lezárult program, melyben a két város közös turisztikai kiadványokat készített, és együtt vett részt több mint húsz idegenforgalmi kiállításon és vásáron. Közös pályázat segítségével folytatódna a Szegedi Vadaspark és a Palicsi Állatkert együttműködése is: a két intézmény közös oktatási és képzési programokat tervez - mondta Nagy Sándor.

Solymos László

(MSZP) várospolitikai alpolgármester a kulturális együttműködésekről elmondta, a Szegedi Nemzeti Színház, a Szabadkai Népszínház és a szintén a vajdasági településen működő Kosztolányi Dezső Színház társulatai vendégjátékokon vesznek majd részt a másik városban. A Szabadkai Gyermekszínház és a szegedi Kövér Béla Bábszínház szintén előadások cseréjével színesíti a másik település gyermekszínházi kínálatát. A Szegeden és Szabadkán működő képzőművészeti alkotások bemutatásával foglalkozó intézmények pedig kölcsönösen kiállításokat szerveznek a két városban - közölte az alpolgármester.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.