Közélet

A szegedi Fidesz levele az Árkád beruházójához

A szegedi Fidesz levele az Árkád beruházójához

2009. április 21., kedd
A szegedi Fidesz levele az Árkád beruházójához

Nyílt levelet intézett a szegedi Fidesz-frakció az Árkád-beruházást lebonyolító ECE Projektmanagement Budapest Kft. ügyvezető igazgatójához. Az ellenzék – ahogy múlt heti sajtótájékoztatóján is tette – tiltakozását fejezi ki a város épített örökségének, így a Bakay-féle kenderfonógyár pusztítása ellen, s a tervek azonnali átgondolására szólítja föl a beruházót. Alább teljes terjedelmében közöljük a nyílt levelet.

Tisztelt Christoph Augustin Igazgató Úr!

A Szeged városi Fidesz-frakció nem támogatja a város épített értékeinek elpusztítását. A Bakay Kenderfonógyár Szeged városának legöregebb és ekként megőrzésre méltó műemléki jellegű ipari épületegyüttese. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tudományos intézetének igazgatója már korábban is megőrzésre és védelemre javasolta az egész épületegyüttest. Európa bármely nyugati országában a hasonló épített örökséget megőrzik, és a szükséges modernizálással, az értékek megtartásával teremtenek újat, szépet, kívánatosat. Nem kell messzire tekintenünk, ahhoz, hogy jó példáját láthassuk a hasonló iparterületek értékmegőrző hasznosításának. Elég ha a budapesti Millenárisra vagy a bécsi Gasometer-town-ra gondolunk. Minkét helyen a meglévő, 19. századi épületeket használták kiindulási pontként a mai kor követelményeinek megfelelő, modern tartalommal bíró kulturális intézmények, illetve lakóparkok kialakításához. A meglévő épületek fölújításával valamint az azokat összekötő modern acél-üveg elemek áthidaló kialakításával egy valóban az „Árkád” névhez is illő épületegyüttes körvonalai lennének kialakíthatóak. A Szeged városi Fidesz ezúton a város értékeit elveszejtő bontás azonnali leállítására és a tervek újragondolására kéri és szólítja föl az Árkád igazgatóságát.

Tisztelettel:

Szabó László

(Szögedi Védegylet),

Gyimesi László

(a Fidesz szegedi szervezetének elnöke),

Hüvös László

(a Fidesz szegedi frakcióvezetője)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.