Közélet

TPEA - Energetikai beruházásokat segít a megye

TPEA - Energetikai beruházásokat segít a megye

2009. március 23., hétfő
TPEA - Energetikai beruházásokat segít a megye

Energetikai fejlesztések a középpontban

Immár harmadik alkalommal különített el forrást a költségvetésben a Csongrád Megyei Közgyűlés a Települési Pályázat Előkészítő Alapra. Újdonság, hogy idén - az Energia Éve kapcsán - az Alapból speciálisan energetikai beruházások előkészítését is támogatja a Csongrád Megyei Önkormányzat. A TPEÁ-ra egyelőre 33 millió forint áll rendelkezésre - tájékoztatott a Csongrád Megyei Közgyűlés Sajtószolgálata.

A 2007-ben létrehozott Települési Pályázat Előkészítő Alapra az elmúlt két évben összesen 100 millió forintot fordított a Csongrád Megyei Önkormányzat. Ennek segítségével eddig közel 1 milliárd forint értékben valósult meg beruházás. Ha minden beadott pályázat nyer, ez a szám elérheti a 20-40 milliárd forintot - mondta el sajtótájékoztatóján a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke.

Sándor Attila

ezután ismertette az idei pályázati lehetőségeket. 2009-ben egyelőre 33 millió forint áll rendelkezésre a Települési Pályázat Előkészítő Alapban, amelybe idén egy új elem is bekerült. „Idén minden energiánkkal az energia felé fordulunk" - fogalmazott az alelnök. Kifejtette: speciálisan energetikai beruházásokkal kapcsolatban is pályázhatnak idén a települések, amelyeknek ez esetben - és ez is újdonság - nem kötelező pályázatot benyújtani az elkészített tervekkel, tanulmányokkal. Mint fogalmazott, az energetikai fejlesztéseknél tehát a Csongrád Megyei Önkormányzat idén olyan beruházások megvalósítását is segíteni kívánja, amelyeket az önerő mellett például hitelből szeretnének megvalósítani a települések. Sándor Attila alelnök arról is beszélt, hogy bár most 50 helyett 33 millió forintra lehet pályázni április 10-ig, ha az önkormányzat likviditási mutatói megengedik, akkor később kiírják a pályázatot a maradék 17 millió forintra is. Hozzátette: a TPEA mellett kiírták már a pályázatokat az Ifjúsági, a Kistérségi Civil, és a Roma Kisebbségi Alapra is. Az Ifjúsági Alapból Csongrád megyében működő ifjúsági civil szervezetek és önkormányzatok nyerhetnek támogatást közösségi, sport- és kulturális rendezvények megvalósítására, illetve szakmai képzések szervezésére az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A keretösszeg 2 millió forint, a pályázatok beadási határideje 2009. május 10. A Kistérségi Civil Alap esetében civil szervezetek támogatása, illetve a kistérségi szintű összefogás ösztönzése a cél. Az érintetteknek összesen 5 millió forint áll a rendelkezésére, a pályázatokat pedig 2009. április 10-ig adhatják be. A Roma Kisebbségi Alap célja a megyében működő roma kisebbségi önkormányzatok, civil szervezetek és programjaik, illetve képzések megvalósításának támogatása. A keretösszeg ennél az alapnál 2 millió forint, a pályázatok beadási határideje pedig 2009. április 10.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.