Közélet

Több a transzplantáció, de kevés az élő donor Magyarországon

Több a transzplantáció, de kevés az élő donor Magyarországon

2009. március 27., péntek
Több a transzplantáció, de kevés az élő donor Magyarországon

Bár a szervátültetés idei adatai biztatóak, az élő donoros műtétek száma még mindig rendkívül csekély; legalább háromszorosára kellene emelni Magyarországon az utóbbiak számát - mondta pénteken, a XV. Dél-magyarországi Transzplantációs Szimpózium megnyitója előtt Szenohradszky Pál az MTI-nek.

A Magyar Transzplantációs Társaság elnöke kifejtette: a Dél-Alföldön és országosan is sokkal jobbak a szervkivételi számok, mint tavaly ilyenkor. Arányait tekintve, ha ez ilyen ütemben halad, sokkal jobban alakulhat e tekintetben a helyzet a múlt évinél. A társaság internetes adatai szerint idén már több mint kilencven műtétet végeztek, ebből hatvan alkalommal vesét ültettek át. A szakember hangsúlyozta: az élő donorok kérdése azonban továbbra is sürgető. Nem javul a helyzet, Szegeden például tavaly összesen két alkalommal végeztek élő donor segítségével szervátültetést. Sajnos Magyarországon továbbra is kevesen segítenek így embertársaikon, pedig a családtagokon kívül, adott esetben, a barátok, ismerősök is alkalmas vese-, illetve májdonorok lehetnének. Ennek a számnak a növelése főleg a dialízisközpontokon és a tájékoztatáson múlik - mondta a professzor.

Szenohradszky Pál

szerint ugyanis a tájékoztatás hiánya a legnagyobb probléma. Például míg a norvégoknál, illetve az Egyesült Államokban a vesetranszplantáció több mint ötven százaléka élő donoros, addig nálunk ez hat- nyolc százalék. Ennek legalább húsz százalékra emelése már jelentős eredmény lenne, melyben a nagyobb felvilágosítás nagyon fontos. Az MTI kérdésére a transzplantációs lehetőségek bővüléséről elmondta: idén nem várható, hogy a tüdőtranszplantációt Magyarország valamelyik kórházában végeznék. A műtéteket továbbra is Bécsben végzik, bár például Szegeden is megvannak a feltételek. Az osztrák klinikán magyar orvosok is dolgoznak, sőt az itthoni szakemberek oda járnak továbbképzésre is, tehát a tudás és a feltételek adottak lennének, csak a kórházat kellene kijelölni, ez azonban hosszas tárgyalási folyamat eredménye lehet - tette hozzá a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke. A konferencián több száz, a szervátültetéssel foglalkozó, illetve azzal kapcsolatba kerülő orvos, így a művese-állomások, az intenzív osztályok szakemberei, a szervezésben, az utógondozásában részt vevő van jelen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.