Közélet

Megemlékezés a szegedi nagyárvíz 130. évfordulóján

Megemlékezés a szegedi nagyárvíz 130. évfordulóján

2009. március 12., csütörtök
Megemlékezés a szegedi nagyárvíz 130. évfordulóján

Sok százan vettek részt a Szegedet romba döntő 1879-es nagyárvíz százharmincadik évfordulóján rendezett fáklyás felvonuláson és megemlékezésen csütörtök este a Tisza-parti városban.

1879. március 12-én egyetlen éjszaka alatt eltűnt, a földdel lett egyenlővé a 65 ezer lakosnak otthont adó Szeged. Hatezer ház, kétszázötven emberélet lett a pusztulás áldozata - mondta

Botka László

(MSZP) polgármester beszédében.

Mikszáth Kálmán

szavaival "a hajnal nem találta többé Szegedet". A város lakói azonban dacolva az elemekkel nem a hátukat mutatták a veszedelemnek, hanem hihetetlen akarással szembefordultak vele. Három nappal a víz betörése után az egyetlen szárazon maradt földdarabon megtartották a heti piacot, s hat nap múlva elkészültek az újjáépítés tervei. A kitartás és akarat láttán megmozdult az ország és Európa, s négy rövid esztendő alatt valóra vált az uralkodói jóslat: Szeged szebb lett, mint volt - fogalmazott a politikus.

Százharminc év emléke előtt tisztelegni csak cselekvéssel lehet - mondta Botka László. Hozzátette: 1879-ben a város kapott egy esélyt, s megragadta azt. Ma Szeged a nehézségek közepette kapott egy esélyt és megragadja azt. Akkor és most is Európával - jelentette ki a polgármester, s felsorolta a városban folyó vagy a közeljövőben induló uniós támogatással megvalósuló fejlesztéseket.

Kovács László

uniós biztos hangsúlyozta, Szeged több mint egy híres, folyamatosan szépülő város. Egy ipari, kereskedelmi, kulturális, tudományos központ, szimbólum, az újjászületés szimbóluma. Jelképe annak, hogyan tud az ember úrrá lenni a legnagyobb nehézségeken is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.