Közélet

Akció és reakció Ligetfürdő-ügyben

Akció és reakció Ligetfürdő-ügyben

2009. március 20., péntek
Akció és reakció Ligetfürdő-ügyben

Nyilvánosság elé állt a Ligetfürdő beruházását vizsgáló civil csoport

Az újszegedi fürdőberuházás vélt visszásságait vizsgáló Szegedi Ligetfürdő Civil Munkacsoport először lépett a nyilvánosság elé megalakulása óta. A szervezet szóvivője, Bóka Zoltán arról tájékoztatta a sajtó képviselőit pénteken a Millenniumi kávéházban, hogy az óriásberuházás közgyűlési döntését követően alakultak meg, s azóta gyűjtik az adatokat, két héten belül pedig az összes visszaélésgyanús ügyet ismertetik majd.

A civil szervezetet olyan lokálpatrióta polgárok alkotják - köztük jogászokkal, vízügyi mérnökökkel -, akik komolyan aggódnak az Ligetfürdő sorsáért, a város termálvízkészletének kitermelésére szolgáló gépészeti park magánkézbe kerüléséért és a fürdő területének a teljes privatizálásáért, amire a szerződés szerint az átadás után tizenöt év múlva kerülhet sor. Mint ismeretes, az önkormányzat 2007-ben döntött a Ligetfürdő-beruházásról. A város a Hunguest Hotels Zrt.-vel közös projektcégbe apportálta a Ligetfürdő területét, felépítményeit, gépészeti berendezéseit. Az apportérték megállapítása és az önkormányzat és a cég közötti szerződés már akkor is komoly vitákat váltott ki.

Alulbecsült villa és a feljelentés

Bóka Zoltán

a problémás területeket példázandó említett egy konkrét esetet is, melyben szerintük komoly értékaránytalanság fedezhető fel. A Fürdő utca 3. szám alatti, 2000-ben felújított, 1120 négyzetméteres telken fekvő 276 négyzetméter alapterületű önkormányzati vendégházat - melyhez még egy 55 négyzetméteres melléképület is tartozik - mindössze 48 millió forintra becsülte egy szegedi értékbecslő cég. Ugyanez a vállalkozás a szomszédos Szent-Györgyi Albert Utca 4. szám alatti 1107 négyzetméteres üres telek árát 38 millió forintban határozta meg. Az ügyben a munkacsoport egy személyes adatainak zárt kezelését kérő tagja feljelentést tett az Országos Rendőr-főkapitányságon, csalás, önkormányzati vagyon hűtlen kezelése, okirathamisítás, esetleg hivatali hatalommal való visszaélés gyanúja miatt.

Villámgyors válasz a várostól

A tájékoztató után, mikor a civil szóvivő megköszönte a sajtó részvételét, az egyik asztaltól Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Kabinetjének egyik munkatársa pattantfel, és a jelenlévőknek szétosztotta az önkormányzat

Szabó Sándor

kabinetfőnök által szignált sajtóközleményét, melyben a város és a Ligetfürdő Kft. bejelenti, hogy a jó hírnevének csorbítása miatt a nyomozás lezárása után azonnal feljelentést tesz hamis vád bűncselekménye miatt (megjegyezzük: ez azért függ a nyomozás eredményétől).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.