Közélet

A törvény nevében a huszár marad?!

A törvény nevében a huszár marad?!

2009. március 6., péntek
A törvény nevében a huszár marad?!

A SZEGEDma.hu hosszú cikksorozatban foglalkozott már a Reök-palota előtti huszárszobor áthelyezésének tervezetével, illetve az ezzel kapcsolatos szakmai és civil ellenállással. A 3. Honvéd Huszárezred emlékművének bolygatása ellen felemelték már a hangjukat városvédők, szobrászok, építészek, muzeológusok és politikusok is. Most a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója, Holló József altábornagy küldte el az ügyben szakmai véleményét.

Februárban a városvédők nevében tiltakozott

ifj. Szilágyi Árpád

, a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület egyik alapítója és

Miklós Péter

, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség Csongrád megyei elnöke, akik levélben kikérték a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatójának,

Holló József

altábornagynak a véleményét is. A főigazgató válaszával Szilágyi Árpád kereste fel szerkesztőségünket.

A szakvélemény egy példánya Botkánál

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumnak címzett levelükben arról tájékoztattak, hogy Szegeden, a Reök-palota előtti lovas szobor infrastrukturális változások miatt elmozdításra kerül a közeljövőben. A közadakozásból emelt lovas szobor a 3. Honvéd Huszárezredben szolgált huszároknak állít emléket. Mint ilyen, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 3. § g. pontja szerint kegyeleti emlékhelynek minősül, ugyanis az elhunytak emlékének megjelölésére, megőrzésére szolgál. Az általam vezetett HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum alaprendeltetéséhez tartoznak a háborúkban elesett magyar katonák emlékének megőrzésével kapcsolatos feladatok ellátása. Szakmai véleményem, hogy az emlékműveknek, így jelen esetben a lovas szobornak is, lehetőség szerint az eredeti helyükön kell maradniuk, mert csak ez által töltheti be kegyeleti funkcióját. Az ügy rendelkezésénél feltétlenül tekintettel kell lenni arra az igen fontos körülményre, hogy a szobor környezete méltó maradjon a létesítés szándékának, a háborúkban elesett magyar huszárok emlékéhez. Az ügyben az előbbi szakmai véleményemről Szeged Megyei Jogú Város polgármesterét, Botka László urat tájékoztattam. Őszintén remélem, hogy szakmai véleményem Szeged Megyei Jogú Város önkormányzatát az ügy rendelkezését illetően olyan irányban fogja befolyásolni, amely mind Önöknek, mind Szeged város polgárainak megelégedésére fog szolgálni

" - írja levelében a főigazgató.

Kegyeletsértés veszélye áll fenn?

Szilágyi Árpád úgy kommentálta a levelet, hogy most már akinek eddig nem volt világos, az is belátja, hogy a 3. Honvéd Huszárezred szobra kegyeleti hely. Ezt a minőségét pedig törvény írja elő s védi. „A kegyeleti hely X, Y koordinátákkal meghatározott helyen van és nem három, öt, hat méterrel arrébb, más formában, virágok és zöld terület nélkül" - érvelt Szilágyi. „Akik ezt bolygatják, akár a kegyeletsértés bűntettét is elkövethetik. Így, ha végre hallgatnak ránk a város vezetői és a tervezők, talán egy lehetséges törvénysértést is elkerülhetnek..."

Bizottsági ülés hamarosan

A legutóbbi közgyűlésen

Botka László

megkérte

Kormos Tibort

(SZDSZ), a közgyűlés kulturális bizottságának elnökét, hogy hívjon össze egy bővített bizottsági ülést az ügyben, és vizsgálják meg a tér rekonstrukciójának lehetőségét mindkét (ha a szobor a helyén marad, illetve ha arrébb helyezik) megközelítésből. A bizottság elnöke megkeresésünkre úgy reagált, hogy még nem volt ideje összehívni az ülést, de hamarosan sor kerül rá, konkrét időpontot majd az egyeztetések után tud mondani. A levélről tőlünk hallott először, de megígérte, hogy tájékozódni fog az ügyben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.