Közélet

A kulturális bizottság szerint lehet lépni a huszárral

A kulturális bizottság szerint lehet lépni a huszárral

2009. március 26., csütörtök
A kulturális bizottság szerint lehet lépni a huszárral

A kulturális bizottság csütörtöki gyűlésének első pontjaként tárgyalták a város-rehabilitációs program keretében a Reök-palota előtti terület rekonstrukciója miatt áthelyezésre ítélt huszárszobor ügyét. A közvéleményt hónapok óta foglalkoztató úgynevezett „Lófara-ügyben" civil nyomásra végre minden érintett személy megszólalhatott, elmondhatta véleményét, vitázhatott. A bizottság végül öt három arányban elfogadta az eredeti tervet: szabad utat engedett a lovas szobor elmozdításának.

Széles körű érdeklődés kísérte a bizottság csütörtöki ülését. A városháza Tisza Lajos Termében a bizottsági tagokon kívül több tucatnyi érdeklődő gyűlt össze, akik között voltak városvédők, építészek, szobrászok is. A 3. Honvéd Huszárezred emlékművének áthelyezése körüli vitára készülődtek.

A szobor körüli kert nem zöld terület

A felszólalások előtt a terv készítője

, Fekete Zoltán

mutatott be rövid prezentációt a Reök előtti tér átalakulásáról. Lényegében azokat a szempontokat ismertette, melyekről korábban már tervezőtársa,

Pacsika Emília

textilművész is

tájékoztatta portálunkat.

A hozzászólások sorát

Haág Zalán

(KDNP), önkormányzati képviselő, a kulturális bizottság alelnöke nyitotta meg, aki szerint

az áthelyezés jogszabályokat sért, amint arról az alelnök már a SZEGEDma.hu-nak eljuttatott nyilatkozatában is beszámolt

. A huszáremlékmű környékére van a városnak érvényes szabályozási terve, mégpedig a Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 59/2003. (XII. 5.) számú rendelete (Szeged M. J. V. Építési Szabályzatáról), ennek 23. számú melléklete tartalmazza a huszáremlékmű környékének szabályozását. A rendelet megtiltja a burkolt és nem burkolt (zöld) felületek határának megváltoztatását, ráadásul egy ilyen beruházásnál versenyeztetésre, tervpályázati eljárásra van szükség.

Mózes Ervin

címzetes főjegyző magyarázata szerint azonban nem történt szabálytalanság, ugyanis a szobor előtti kegyeleti kert nem minősül (!) zöld területnek, a pályáztatás kapcsán pedig a már meglévő tervek továbbviteléről van szó, és ilyen esetben erre az eredeti tervezőknek van előjoga.

Fehér Éva

főépítész is megerősítette, hogy a város birtokában lévő hivatalos tervrajzon nincs zöld terület megjelöléssel ellátva a kegyeleti kert, ezért az nem is kezelendő így. Haág nem értett egyet Mózessel, és továbbra is fenntartotta állítását.

A szobor körüli kert mégis zöld

Tatár Rózsa,

a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület képviseletében értelmetlennek tartja - habár a törvénysértés elkerülése miatt az önkormányzatnak kiemelten fontos -, hogy a szabályzat betűjéhez ragaszkodva mondjunk valamit létezőnek, vagy nem, mikor minden épeszű ember látja, hogy az a kert pontosan az, ami. Élő, zöld. Tehát zöld terület. Ezt fölösleges kekeckedésnek tartja, inkább arra lenne kíváncsi, miért nem lehet az emlékmű és környezetének megtartásával felújítani a területet.

Kis István

építész, a Csongrád Megyei Építészkamara elnökségi tagja - aki portálunkon már

két cikkben

is

hozzászólt az ügyhöz

- felmutatott egy régebbi dokumentumot, amin még zöld területként szerepel a hely, viszont az átiktatás során figyelmetlenség vagy technikai hibák miatt lemaradt az újabbról.

Érzelmek és ész érvek

Egy idős szegedi asszony kedves emlékeit felidézve, érzelmi alapon kérte a szobor eredeti helyének megtartását (hozzá csatlakozott később

Nagy Péter

is, aki egy színpadi hatásokat sem nélkülöző beszédben próbálta felébreszteni a bizottsági tagok lelkiismeretét, kiemelve a hősi halottak emlékét).

Szögi László

építész úgy érvelt, hogy ha át kell alakítani a területet, akkor a szobor eredeti helyének megálmodói, most oda tennék, ahová

Fekete Zoltán

és csapata, hiszen a tér átalakításával megváltozik a terület súlypontja.

Bánvölgyi László

szobrász-restaurátor, aki 1995-ben az emlékmű felújítását végezte, ismertette munkáját, és annak okait is, hogy miért kell 14 év elteltével ismét felújítani a szobrot. A hagyományőrzők és városképvédők elnöke,

v. Szilágyi Árpád

kilátásba helyezte, hogy helyi népszavazást kezdeményeznek az ügyben, amennyiben nem tudnak kompromisszumra jutni a várossal és a tervezőkkel. Miután a bizottság alelnöke összegzés képen ismét elmondta, hogy szerinte fennáll a törvénytelenség, az építési szabályzat megszegése, és szomorú, hogy egy magánbefektetői érdek - a kávézó terasza, valamint a Reök szabadtéri rendezvényeinek lehetséges helyszíne - miatt egy kegyeleti emlékhelyet kell arrébb rakni,

ifj. Szilágyi Árpád

tett javaslatot. Az ifjú városvédő arra kérte a résztvevőket, hogy kérjék meg a

Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságot

- melynek elnöke egykori miniszterelnökünk,

Boross Péter

-, véleményezze a szobor áthelyezését, és e szervezet állásfoglalását tartsák irányadónak. Mózes Ervin ezt törvényi lehetőségek hiányában elutasította. Ezután szavazott a bizottság, amely öt három arányban elfogadta az eredeti tervet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.