Közélet

Uniós forrásból tervezik az ásotthalmi átkelő megépítését

Uniós forrásból tervezik az ásotthalmi átkelő megépítését

2009. február 11., szerda
Uniós forrásból tervezik az ásotthalmi átkelő megépítését

Közös uniós pályázat beadását tervezi a magyar és a szerb fél az Ásotthalom és Királyhalom között kialakítandó határátkelőhely megépítésére - közölte Kozma József (MSZP), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerdán Szegeden.

A politikus sajtótájékoztatóján elmondta:

Vuk Jeremic

szerb külügyminiszter hét eleji budapesti látogatásán világossá vált, mindkét oldalon tisztában vannak azzal, hogy a napi kapcsolattartás erősítése érdekében szükség van a határ átjárhatóságának javítására. Egyetértés van abban, hogy a bizonyos időszakokban rendkívül leterhelt röszkei autópálya-határátkelő nem elegendő a napi kapcsolattartás biztosításához, s további lépéseket kell tenni - tette hozzá. Megállapodás született arról, hogy a két fél közösen pályázik uniós forrásokra az ásotthalmi határátkelőhely - a szükséges néhány kilométernyi út megépítésével együtt - kialakításának milliárdos nagyságrendű költségére - tudatta a képviselő.

Kozma József

bízik abban, hogy a határátkelő kiépítéshez szükséges első lépéseket már az idén meg lehet tenni. Kifejtette: a megbeszéléseken szóba került a régi röszkei átkelő megnyitása a magyar és szerb állampolgárok számára - így nem lenne szükség arra, hogy a tömegközlekedéssel és a kerékpárral érkezőknek szabálytalanul az autópályára kelljen menniük -, valamint a Tiszasziget és Gyála közötti határátkelőhely kapacitásának bővítése is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.