Közélet

Szegedi stadionper – a főjegyző válasza

Szegedi stadionper – a főjegyző válasza

2009. február 5., csütörtök
Szegedi stadionper – a főjegyző válasza

Fotó: Gémes Sándor

Az Együtt a Szegedi Labdarúgásért (EaSZL) civil mozgalom hétfői sajtótájékoztatójáról és a szerkesztőségünkbe eljuttatott nyilatkozatáról - melyben kérdéseket fogalmaznak meg a városvezetés felé egy labdarúgópályákat is érintő per miatt - megjelent cikkünk kapcsán hívta szerkesztőségünk munkatársát Mózes Ervin, Szeged Megyei Jogú Város címzetes főjegyzője.

Amint arról már az előző írásunkban beszámoltunk

, még a tavalyi esztendőben kezdeményezett pert a Szeviép cégcsoport a SZVSE sportegyesület ellen. A felek előzetes szerződést kötöttek 2007 szeptemberében egy ingatlancsere miatt. Az építőipari cég ebben azt vállalta, hogy a közel ötezer négyzetméteres Etelka sori stadiont pályázat útján megszerzi a várostól, kicsinosítja, és átadja a vasutas sportegyesületnek 230 millió forint kíséretében, ezért cserébe pedig a cég megkapja a nyolcezer négyzetméteres SZVSE-pályát. A stadion eladására kiírt városi pályázatra benyújtott papírokat azonban a vasutasok már nem írták alá, ugyanis egy építkezés miatt időközben több száz négyzetméterrel csökkent az Etelka sori telek mérete, illetve más tulajdonviszonyok sem voltak tisztázva. A Szeviép cégcsoport azonban az előzetes megállapodásra hivatkozva perli a sportegyesületet, s kéri ingatlanjának átruházását a saját nevére. A perben harmadrendű alperesként a szegedi önkormányzat is szerepel, mely a címzetes főjegyzőn keresztül egy nyilatkozatot juttatott el az első tárgyalásra.

Párbeszéd híján nyilvános kérdések

A januári tárgyalást követően lépett a nyilvánosság, a sajtó elé az EaSZL, s tette fel kérdéseit - e per, s többek között a jegyzői nyilatkozat kapcsán - az érintett városvezetőknek, mivel szerintük eddigi próbálkozásaik a kapcsolatfelvételre sikertelenek voltak. Az EaSZL következtetése szerint mivel a perbe hívott Szeged Megyei Jogú Város címzetes főjegyzője a bíróságnak írt levelében nem ellenezte a felperes cég kérésének teljesítését, elkötelezettséget vállalt az Etelka sori stadion értékesítése iránt.

Mózes szerint téves a következtetés

Mózes Ervin

felhívta szerkesztőségünket, s az ügyben úgy nyilatkozott, hogy a városnak nincs szándékában a két fél peres eljárásában érdemben részt venni, és nem foglalt állást a cég és a sportegyesület vitájában. A köztisztviselő megnyugtatta a városi stadiont féltő szurkolókat, hogy téves a következtetésük, az önkormányzat az úgynevezett perfeljegyzési jog tűréséről nyilatkozott csupán, ami lényegében annyit jelent, hogy a SZVSE-stadionban néhány reklámtábla és egy gépjárműbemutató-terem okán használati joggal bír az önkormányzat, emiatt vett részt a perben. Bár ezek elenyésző nagyságú területek az egész ingatlanhoz képest, de köteles nyilatkozni a használati jog tulajdonosa arról, hogy tűri-e, hozzá járul-e a per miatt történt új földhivatali bejegyzésekhez a vasutas ingatlanjának tulajdonlapján. Ez a nyilatkozat puszta formalitás, egyáltalán nem jelenti azt, hogy a város elkötelezettséget vállalt az Etelka sori stadion értékesítésére - így Mózes Ervin.

A civilek válasza - eltérő nyilatkozatok

Az Együtt a Szegedi Labdarúgásért Mozgalom vezetőjének tolmácsoltuk a főjegyző válaszát felvetéseikre, majd a következő nyilatkozatot kaptuk.

Megköszönjük Dr. Mózes Ervin Főjegyző Úr értelmezését, kiegészítését, magyarázatát.

Mostani álláspontja számunkra örömteli, azt abszolút korrektnek tartjuk. Válasza mégsem nyugtatott meg bennünket, mert a Főjegyző Úr véleményével szinte egy időben jelent meg az Index.hu hírportálon Dr. Szentgyörgyi Pál Alpolgármester Úr nyilatkozata, melyben egészen mást állít, a város perbehívásának okaként a SZVSE ellen a város által már megindított kisajátítási eljárást jelölte meg.

A rengeteg ellentmondás és magyarázkodás helyett továbbra is várjuk a kérdéseinkkel megszólított Dr. Botka László Polgármester Úr egyértelmű állásfoglalását az SZEVIÉP - SZVSE perrel, és az önkormányzati tulajdonú futballpályák jövőjével kapcsolatban, és kíváncsiak vagyunk hozzáállására a szegedi minőségi labdarúgás megteremtésére vonatkozó terveinkhez.

Elérhetőségeink: elektronikusan a

diszkoszveto@gmail.com

levelezési címen, telefonon pedig a 06-30-486-8424 számon.

"Együtt a Szegedi Labdarúgásért" civil mozgalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.